Febra la copiii mici – de ce apare si cum o tratam?

Episoadele de febra la copiii mici sunt destul de frecvente, mai ales dupa ce incep gradinita si fac tot felul de viroze si alte boli specifice copilariei care au si un avantaj, acela ca ii ajuta sa isi construiasca imunitatea. Desi de multe ori febra este doar un simptom pentru o afectiune banala care poate fi ameliorata cu antitermice, ea poate fi si semnul pentru o afectiune mai complicata, provocata de vreo bacterie mai rezistenta, si trebuie neaparat ceruta parerea medicului. Asadar, daca febra persista si copilul se simte rau, nu trebuie sa astepti si sa incerci tot felul de leacuri naturiste, otet in sosete si altele asemenea, ci sa mergi la medic.

De ce apare febra?


Febra, asa cum stim cu totii, este raspunsul organismului la o infectie si functioneaza ca un mecanism de aparare. Altfel spus, cand corpul este atacat de un virus sau o bacterie, se incalzeste ca sa o distruga. De multe ori, febra dispare de la sine dupa 2-3 zile, deoarece organismul a reusit sa distruga virusul sau bacteria respectiva.

In multe cazuri, febra apare insotita si de alte simptome: diaree, varsaturi, secretii nazale, vomitat, lipsa poftei de mancare, ceea ce face mai usor procesul de diagnosticare.

La copiii foarte mici, febra neinsotita de niciun alt simptom care persista in ciuda antitermicelor, poate fi si un semn al infectiei urinare si trebuie tratata cu antibiotic, dupa ce in prealabil a fost facuta antibiograma. Alte afectiuni care trebuie tratate cu antibiotic sunt infectiile cu streptococi, infectiile gastrointestinale, pneumonia, infectiile la nivelul urechii si gatului.

Cele mai comune cauze ale febrei sunt gripa si raceala, afectiuni care dispar de la sine si nu necesita cine stie ce tratament.

Pentru copiii mai mici de 3 luni, cand febra ajunge la 39 de grade este recomandat mersul la medic.

Cum procedezi cand copilul are febra?

1. Lasa-l imbracat cat mai lejer si nu il inveli, ca sa nu se incinga mai tare.

2. Fa-i o baie cu apa calduta, de 34-35 de grade, ca sa mai reduci temperatura.

3. Pune-i comprese umede pe frunte, nu foarte reci. De asemenea, pune-i comprese umede pe maini si picioare, daca nu are extremitatile reci. Cand compresele se incalzesc, inlocuieste-le cu altele.

4. Da-i sa bea multe lichide ca sa se mentina hidratat in permanenta.

5. Cand febra persista si e mai mare de 39 de grade, da-i un antitermic. La copiii mici, pana in 3 ani, cele mai potrivite sunt supozitoarele cu paracetamol sau nurofen pentru copii. Copiii mai mari de 3 ani accepta mai usor siropurile cu paracetamol sau ibuprofen. Nu uita ca ccest tip de medicamente doar amelioreaza febra, insa nu vindeca si afectiunea. Afectiunea, daca e una minora, se vindeca de la sine.

6. Daca febra nu trece nici in a 3-a zi si starea copilului pare ca se inrautateste, s-ar putea sa fie vorba de o infectie bacteriana si trebuie neaparat sa mergi la medic.

7. Aspirina este interzisa la copiii mici, ea a fost asociata cu instalarea sindromului Reye, o boala destul de grava.

Citeste si 10 afectiuni cu care se confrunta copiii mici.

Sursa foto: doctorinsta.com

 

Adauga comentarii!