Ceaiuri permise si interzise in perioada sarcinii

Desi, in general, ceaiurile sunt considerate sanatoase pentru organism, datorita continutului mare de fitonutrienti, in perioada sarcinii, trebuie sa fii atenta la tot ceea ce consumi, deoarece multe alimente si bauturi pot contine substante care afecteaza bebelusul.

Printre cele mai recomandate ceaiuri care pot fi consumate in perioada sarcinii se numara ceaiul de anason, fenicul si chimion, o combinatie care ajuta la stimularea lactatiei. Acest ceai poate fi consumat, mai ales, dupa nastere, pentru a creste productia de lapte matern si pentru a ameliora colicii bebelusului.


Alte ceaiuri care pot fi consumate fara riscuri sunt:

– ceaiul rooibos, foarte bun pentru relaxare si sanatatea pielii;
– ceaiul de catina, excelent pentru intarirea imunitatii;
– ceaiul de fructe de padure;
– ceaiul de coacaze;
– ceaiul de echinacea, pentru tratarea racelii;
– ceaiul de macese, pentru intarirea imunitatii;
– ceaiul de lamaie, pentru intarirea imunitatii;
– ceaiul de ghimbir, recomandat pentru ameliorarea greturilor si a arsurilor gastrice, frecvente mai ales in primele doua trimestre de sarcina.

Ceaiuri care trebuie consumate cu prudenta:

– ceaiurile care contin cofeina (ceaiul alb, ceaiul verde);
– ceaiul de menta, deoarece favorizeaza constipatia;
– ceaiul de papadie, recomandat pentru tratarea retentiei de apa si a mainilor si picioarelor umflate, afectiune ce apare mai ales in ultimul trimestru de sarcina;
– ceaiul de musetel trebuie consumat doar in caz de dureri de stomac, balonare, constipatie sau pentru tratarea insomniilor si a starilor de anxietate;
– ceaiul de sunatoare, pentru calmarea problemelor gastrice;
– ceaiul de tei, pentru linistire;
– ceaiul de galbenele, pentru tratarea crampelor la stomac si a problemelor de digestie;
– ceaiul de patlagina;
– ceaiul de urzica vie, un ceai tonifiant, bogat in fier si potasiu;
– ceaiul de schinduf;
– ceaiul de soc;
– ceaiul de hibiscus;
– ceaiul de scortisoara;
– ceaiul de urzica moarta alba.

Ceaiuri interzise in perioada sarcinii:

Multe plante contin substante care pot produce contractii uterine, diverse dereglari hormonale, sangerari si chiar malformatii grave ale fatului.

Iata mai jos o lista cu ceaiurile interzise in perioada sarcinii:

– ceaiul de coada soricelului;
– ceaiul de pelin;
– ceaiul de rostopasca;
– ceaiul de lemn dulce;
– ceaiul de crusin;
– ceaiul de urzica;
– ceaiul de cimbru;
– ceaiul de levantica;
– ceaiul de ienupar;
– ceaiul de rozmarin;
– ceaiul de anason;
– ceaiul de busuioc;
– ceaiul de gheara-matei;
– ceaiul de marar;
– ceaiul de salvie;
– ceai de tataneasa;
– ceai de ardei iute;
– ceai de in;
– ceai de senna;
– ceai negru, deoarece este puternic excitant;
– ceai de frunze de zmeura;
– ceai de verbina;
– ceai de talpa gastei;
– ceai de paducel;
– ceai de ginseng;
– ceai de gentiana;
– ceai de gentiana;
– ceai de busuioc;
– ceai de frunze de afin;
– ceai de angelica;
– ceai de cimbrisor.

In general, nu trebuie sa abuzezi de ceaiuri in perioada sarcinii si sa incerci sa le consumi cu moderatie, indiferent de cat de sigure sunt ele pentru organism.

Citeste si Alimente interzise in perioada sarcinii.

 

Adauga comentarii!