La ce activitati casnice sa iti lasi copilul sa participe in functie de varsta

Inca de la varste fragede, de la 2-3 ani, copiii vor sa participe la tot felul de treburi casnice, sa spele vasele, sa puna hainele pe rafturi, sa dea cu matura si, in general, sa faca ceea ce fac oamenii mari. Stim cu totii ca daca lasi un copil mic sa spele vasele sau sa faca mancare, e greu sa iti mai recunosti bucataria, insa, potrivit psihologilor, este important sa-i lasam cat mai mult sa participe la activitatile casnice, deoarece asa se vor simti mai bine integrati si se vor obisnui cu ideea ca nu trebuie sa faca altii lucruri in locul lor.

La ce activitati ii poti lasa sa participe de la varsta de 2-3 ani?


La 2-3 ani este varsta cea mai potrivita sa iti lasi copilul sa participe si el la diverse activitati simple prin casa. Bineinteles, nu le va face cum trebuie si va trebui in continuare sa strangi dupa el, insa este important ca el se va stradui.

Copilul mic va fi foarte vesel daca il trimiti sa arunce o hartie la gunoi sau sa puna o haina murdara in masina de spalat. De asemenea, daca ii dai un mop sau o matura, isi va face de lucru prin casa pentru minute bune. Spalatul vaselor este pentru orice copil o activitate foarte placuta, deoarece implica apa. Asadar, chiar daca el nu reuseste sa spele vreo farfurie, doar sa stropeasca peste tot cu apa si sa umple chiuveta cu linguri si vase, este bine sa il lasi si sa nu te enervezi. Pentru a nu exista riscul sa sparga vreo farfurie, cel mai bine este sa ii cumperi vase de plastic, sa il pui pe un scaun la chiuveta si sa ii lasi apa sa curga foarte incet.

Nu uita sa ii spui copilului tau sa isi stranga jucariile si sa nu le lase aruncate prin casa. Nu le va strange mereu, insa va sti ca asa trebuie.

La ce activitati sa il lasi sa participe de la 4-5 ani?

De la 4-5 ani, situatia se schimba foarte mult, copilul intelege foarte multe lucruri si isi poate exprima dorintele, nemultumirile si nevoile fara probleme. De la aceasta varsta, orice copil intelege ideea de reciclat gunoaie, se straduieste sa se imbrace singur, desi de multe ori fara rezultat, poate sa hraneasca animalele din casa, sa ude florile, sa sorteze hainele, sa puna hainele murdare in masina de spalat si sa le scoata dupa ce sunt spalate, impreuna cu unul din parinti, sa stearga praful prin locurile pe unde ajunge, sa aseze jucariile in ordine, sa isi puna jucariile in cosul de jucarii dupa ce s-a jucat, sa-si goleasca farfuria de resturi in cosul de gunoi, sa imperecheze sosete si sa participe la tot felul de activitati simple din bucatarie (spalatul fructelor, sortatul legumelor, asezatul farfuriilor pe masa).

De asemenea, si la aceasta varsta este important sa nu te concentrezi pe rezultate, ci mai mult pe implicarea copilului in activitatile casnice.

In ce activitati casnice sa il implici de la 6-7 ani?

Copilul la 6-7 ani intelege destul de bine ideea de responsabilitate, mai ales daca te-ai straduit si l-ai implicat de mic in tot felul de activitati, asadar daca ii spui sa puna apa la animalul de casa, el nu va uita si ii va pune mereu apa. La aceasta varsta, copiii pot invata sa economiseasca bani, isi pot face sandvisuri singuri, recicleaza gunoaie fara probleme, isi pot face patul, ajuta la strangerea rufelor de pe suportul de rufe, isi aleg cu ce se imbraca si reusesc fara probleme sa se imbrace singuri, au mai multa grija la igiena personala, pot duce gunoiul, bineinteles, daca nu e prea greu.

Cu cat il pui si pe el sa participe la activitatile casnice, cu atat el va deveni mai responsabil si se va descurca mai bine singur.

Cum se schimba lucrurile de la 8-9 ani?

De la 8-9 ani, copilul va avea propria initiativa sa schimbe sulul de hartie igienica, va putea sa curete masa mai bine, sa dea cu aspiratorul si mopul si chiar sa prepare mancaruri simple. Sa puna vasele in masina de spalat vase, sa recicleze gunoaie, sa aiba grija mai bine de propriile lucruri, sa isi faca patul si ordine in camera, sa sorteze haine si sa le puna pe rafturi va fi foarte simplu pentru el.

Bineinteles, nu trebuie sa iti incarci copilul cu tot felul de treburi casnice, doar sa il determini sa inteleaga ca nu trebuie sa stranga mereu cineva dupa el si ca toti membrii familiei trebuie sa participe la activitatile de curatenie din casa.

Citeste si Cum se schimba copilul de la 3 la 4 ani.

 

Adauga comentarii!