Ce trebuie sa stii despre infectia urinara la bebelusi

Infectia urinara este o afectiune destul de frecvent intalnita la copiii mici si se manifesta prin febra, stare de agitatie, urinari dese, lipsa poftei de mancare si, in general, o stare de sanatate proasta. Deoarece bebelusii nu-si pot verbaliza simptomele, aceasta afectiune este foarte periculoasa pentru ei daca nu este tratata la timp.

Daca bebelusul tau plange din senin fara o cauza pe care sa o identifici si are febra peste 38.5 grade, ar trebui sa ii faci si o analiza de urina. Analizele de urina se fac usor, nu trebuie sa mergi cu bebelusul la spital, trebuie doar sa ii pui in scutec o pungulita speciala pentru aceasta analiza si sa o duci la un laborator.


Ce trebuie sa stii despre infectia urinara la copiii mici?

Febra nu este neaparat un indicator pentru infectia urinara, aceasta poate debuta si cu o temperatura mai mica, de aceea daca vezi ca bebelusul este nelinistit si scutecul este mai plin decat de obicei, este bine sa iei masuri.

Infectia urinara apare atat la baieti cat si la fetite. De obicei, la baieti apare mai des in primul an de viata, iar la fetite mai des dupa primul an de viata.

Infectia urinara nu se trateaza cu medicamente naturiste, siropuri cu merisor si altele asemenea, ea trece numai cu antibiotic.

In Romania nu exista prea multe tipuri de antibiotic de luat pe cale orala si se recomanda internarea. Incearca sa cumperi, insa, dupa ce vorbesti cu medicul, antibiotic sirop din Bulgaria, ca sa nu mai traumatizezi bebelusul cu internarea. In Bulgaria exista un antibiotic foarte bun sirop, Cedax, care nu se mai gaseste in Romania, insa se da cu reteta la farmaciile bulgaresti.

Antibioticul se prescrie numai dupa ce este facuta antibiograma, in niciun caz nu trebuie sa ii dai bebelusului doar pentru ca i-a mai trecut o data cu el. De obicei, cand infectia urinara reapare, ea apare de la alta bacterie si este nevoie de un alt antibiotic.

Infectia urinara, in primul an de viata mai ales, trece foarte greu. Ea poate recidiva si de 5-6 ori intr-un an. Daca recidiveaza de mai mult de 3-4 ori, se recomanda analiza cu substanta de contrast. Nu te grabi sa ii faci bebelusului cistografie, aceasta analiza presupune iradierea. Acum au aparut in clinicile private si posibilitati de a face aceasta analiza cu substanta de contrast, fara iradiere, la preturi accesibile. Analiza nu este dureroasa si dureaza foarte putin. Ea se face cu scopul de a vedea daca sunt fisuri mici la nivelul ureterelor si este vorba de un reflux vezico-ureteral.

Daca medicul la care mergi iti recomanda metode invazive, nu te grabi si mergi sa ceri parerea si in alta parte. De obicei, odata ce bebelusul creste, se dezvolta si ureterele si copilul nu o sa mai faca infectii urinare.

Cele mai dese cauze ale infectiei urinare sunt bacteriile E.coli.

Infectiile urinare nu sunt contagioase si se vindeca destul de repede cu antibiotic. Este important sa ii dai antibioticul pentru toata perioada, chiar daca vezi ca bebelusul se simte mai bine dupa 2 zile de tratament. In general, antibioticul se da pe o perioada de 7-14 zile.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre eruptia dentara la bebelusi.

 

Adauga comentarii!