10 afectiuni cu care se confrunta copiii mici

Copiii mici, mai ales cei care inca nu au implinit 2 ani, sunt foarte sensibili si orice afectiune minora le provoaca febra, crize de plans si agitatie. Deoarece sistemul lor imunitar nu este destul de puternic, ei se pot imbolnavi foarte des, motiv pentru care medicii recomanda ca primele 1000 de zile din viata unui copil sa fie cat mai linistite, cu un program destul de strict de somn si mese, fara prea multe calatorii.

Care sunt cele mai frecvente afectiuni cu care se confrunta copiii mici?


1. Constipatia

Laptele praf si alimentele introduse in perioada difersificarii pot provoca constipatie la copiii mici. Pentru constipatie cele mai simple remedii sunt sucul de prune, prunele, piersicile. De asemenea, incearca sa-i schimbi laptele praf cu unul care contine probiotice.

2. Diareea

Daca la constipatie gasesti imediat niste remedii si rezolvi situatia, la diaree panica e mai mare, deoarece aceasta afectiune poate duce la deshidratare si probleme mai grave. Partea cea mai grea la copilul cu diaree, mai mic de 2 ani, este sa-l convingi sa bea lichide. Cand bebelusul are diaree, incearca sa ii dai ceai de menta sau zeama de orez, daca situatia nu se imbunatateste in 2-3 zile si refuza sa bea lichide, mergi cu el la medic.

3. Febra

Febra este destul de comuna la copiii mici, mai ales in perioada de crestere a dintilor, insa ea nu trebuie ignorata. Cand febra persista mai mult de 2-3 zile si nu sunt simptome de raceala sau gripa, trebuie mers la medic. Febra poate fi un simptom al infectiei urinare, o afectiune care se trateaza destul de greu la copiii mici, mai ales daca este provocata de bacteriile E.coli.

4. Nasul infundat

Desi pare o problema minora, cand vine vorba de bebelusi, ea ia proportii destul de mari, avand in vedere ca nu pot dormi si devin foarte agitati. Sprayurile nazale sunt interzise bebelusilor, de aceea incearca sa ii desfunzi nasul cu apa de mare, ser fiziologic si sa folosesti mereu batista bebelusului.

5. Raceala

Fii sigura ca daca cineva este racit intr-o incapere si treci pe acolo cu bebelusul, el va fi primul care va lua raceala. Pentru a evita aceste episoade care se lasa cu nas infundat si febra, evita sa mergi in locurile aglomerate cand copilul este foarte mic.

6. Iritatiile pe piele

Pielea bebelusilor e foarte sensibila, iar iritatiile de scutec sunt destul de comune. Bebelusii se mai pot confrunta si cu dermatite, eczeme si uscarea pielii. Alege creme si lotiuni pentru bebelusi cat mai naturale, iar pentru iritatiile de scutec pe cele care contin zinc.

7. Tusea

Nimic nu e mai neplacut decat sa il auzi pe cel mic tusind si sa nu stii ce sa ii dai mai repede. Tusea apare de obicei impreuna cu raceala si se trateaza numai cu un tratament prescris de medic. Daca tusea se inrautateste, trebuie sa mergi neaparat la medic si sa nu astepti sa se trateze de la sine.

8. Colicile abdominale

Bebelusii pana la 3 luni se confrunta frecvent cu colicile abdominale, o afectiune care dispare de la sine pe la 3-4 luni. Pentru a ameliora colicile bebelusului, ii poti da sa bea ceaiuri de musetel, fenicul, chimen si anason. Mai multe remedii pentru colicile abdominale gasesti aici.

9. Gazele intestinale

O alta problema cu care se confrunta mai ales bebelusii sunt gazele intestinale, deoarece intestinele lor nu sunt dezvoltate suficient si inghit aer cand sug la biberon. Pentru a reduce din disconfortul creat de gazele intestinale, maseaza bebelusul pe burtica, pune-i cateva picaturi de Espumisan in lapte si ajuta-l sa ragaie dupa fiecare masa.

10. Varsaturile

Nu e o raritate ca bebelusii sa vomite, mai ales ca sistemul lor digestiv nu e pe deplin maturizat. Printre cele mai frecvente cauze ale varsaturilor se numara supraalimentatia, indigestia si alergiile alimentare. Daca varsaturile persista, mergi la medic, acestea pot fi simptomele unei alte afectiuni si ii se va prescrie un tratament.

Citeste si Infectiile la urechi.

Adauga comentarii!