Cum sa te descurci atunci cand esti o mama care lucreaza

Sa ai un copil mic si in acelasi timp sa lucrezi este una dintre cele mai dificile experiente prin care poti trece. Si asta pentru ca nu reusesti sa iti atingi asteptarile si, adesea, tot ceea ce obtii este un sentiment de vinovatie.

Vinovatie la locul de munca pentru ca nu reusesti sa te descurci la fel de bine ca inainte de a avea copii. Atunci, fara griji cum erai, puteai pune mult mai multa energie in ceea ce aveai de facut. Pareai sa obtii rezultate si sa cresti. Acum, in cea mai mare parte a timpului te lupti sa fii pe linia de plutire. Si sa gasesti inca o modalitate ca sa pleci un pic mai devreme, intrucat a intervenit o urgenta.


Vinovatie faca de copil. Intrucat sunt zile in care il vezi foarte putin. Iar apoi el isi petrece intreaga zi cu straini – rade cu ei, doarme cu ei, mananca cu ei, invata de la ei. Si nu se poate sa nu ai inima stransa – toate acestea ar fi trebuit sa le faca impreuna cu tine. Este o perioada scurta in care ar trebui sa fiti cat mai mult impreuna si totusi nu sunteti. Oare merita?

Oare merita? Nu exista un raspuns standard. Adesea sa lucrezi este singura cale pe care o gasesti. Sau nici nu te gandesti prea mult la asta. Este normal ca adultii sa isi vada de treaba lor si copiii de a lor. Dar situatia poate sa fie imbunatatita prin cateva masuri.

    • Nu trebuie sa le faci tu pe toate. Unele sarcini din casa pot sa cada si in grija altora. Poti avea sotul care sa te ajute sau persoane straine familiei. Si chiar si copiii trebuie sa preia in timp din ce in ce mai multe responsabilitati.
  • O retea de suport. Investeste timp si creeaza o retea de suport si la serviciu si acasa. Atunci cand poti ofera-ti ajutorul. Lucrurile se rezolva mereu mai simplu intr-o comunitate decat singur.
  • Un calendar al intregii familii poate sa fie un lucru bun. Organizeaza haosul si iti sterge impresia permanenta ca ai uitat ceva sau ai facut ceva gresit.
  • Cat timp esti la munca ocupa-te de munca si nu de altceva. Chiar daca stai mai putin poti face la fel de multe ca si colegii tai intrucat ei pierd mut timp citind la intamplare pe net sau socializand.
  • Cat esti acasa te ocupi de familie fara sa iti para rau o secunda de ceea ce ai fi putut sa faci in acest timp la serviciu. Si este cu atat mai important sa le separi bine pe cele doua cu cat lucrezi de acasa.
  • Copiii isi vor dori cu disperare atentia ta, asa ca momentul intalnirii cu ei poate sa fie unul in care explodeaza. Nu te lasa iritat, pastreaza-ti calmul si disponibilitatea. Si planifica saptamanal  sa faceti ceva impreuna fara sa va grabeasca nimic.

Sursa foto: worldofmoms.com

Citeste si

Eficientizarea timpului

Cum sa mentii casa curata atunci cand ai copii

 

Adauga comentarii!