Cand incep sa le apara dintii bebelusilor

Avem sentimente controversate in ceea ce priveste dintii bebelusilor. Pe de-o parte de abia asteptam sa le apara, pe de alta ne este groaza de perioada respectiva. Stim ca ii doare, sunt foarte nervosi, nu mai reusesc sa doarma bine. Si la fel devenim si noi. Pur si simplu nu putem suporta sa le vedem fetisoara atat de senina de obicei chinuita de durere.

Ordinea aparitiei dintilor de lapte

In general, avem 6 luni de zile perioada sa respiram inainte sa apara chinul cresterii dintilor bebelusului. Acest prag nu este, desigur, singurul normal. Se poate intampla sa apara si mai devreme, in jur de 3 luni, sau mai tarziu, pana la un an de zile.


Pana la varsta de 3 ani, toti copilasii vor avea 20 de dinti de lapte: 8 incisivi, 4 canini, 8 molari. Primii apar, de obicei, cei doi dinti din fata, in partea de jos. Urmati de dintii de sus, in oglinda. Al doilea set de incisivi sunt cei laterali, cate doi pe fiecare parte. Si de obicei bebelusul ii are pe toti pana la un an jumatate. Caninii si molarii apar dupa doi ani in sus.

Adesea, aparitia dintilor este insotita de agitatie, lipsa de somn, gingii dureroase, salivatie intensa, lipsa de pofta de mancare, uneori febra pana la 38 de grade. Nu se intampla insa la fel de intens in cazul tuturor copiilor.

Cand si cum incepi sa ingrijesti dintii de lapte

Gingiile sin dintii se ingrijesc zilnic, chiar daca este vorba despre un singur dintisor. Aveti nevoie de pasta de dinti pentru copii, fara fluor, care se poate inghiti. Puteti folosi o periuta de silicon, foarte moale. Sau treceti pur si simplu o compresa sterila imbibata in apa plata pe suprafata.

Perierea se face folosind o miscare circulara. Este bine sa periati dintii copiilor de 2 ori pe zi, insa cel mai important este seara, inainte de culcare.

Citeste si

Cele mai daunatoare alimente pentru dintii de lapte

De la ce varsta trebuie sa se spele copiii pe dinti?

Adauga comentarii!