Obezitatea infantila este o problema a parintilor

Foarte multi copii sunt acum mai grasi decat ar trebui sa fie. De vina nu este numai faptul ca au mai putina libertate de miscare, mai ales cei care traiesc in orase aglomerate, ci si faptul ca parintii lor parca au uitat cum sa se hraneasca.

Desigur, scuze sunt de usor de gasit. Marea majoritate a parintilor considera ca nu este vina lor. Ei stau mai mult la serviciu. De vina sunt bunicii sau bonele, sunt scolile sau afterschool-urile, care il lasa pe copil sa manance oricat si orice. Dar asta nu ajuta pe nimeni cu nimic.


Aici nu este vorba sa gasesti o scuza pentru ca te judeca cineva, ci sa gasesti o solutie. Iar primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te uiti in cosul tau de cumparaturi si sa inlaturi sucurile, dulciurile, alimentele semipreparate cum sunt pizzele congelate, snacks-urile si cerealele.

Mancam atat de procesat incat aproape ca nu mai stim cum arata mancarea in mod natural. Stim, este mult mai usor asa, avem mult mai mult timp de castigat. Dar ce facem pana la urma cu acest timp? Cel mai probabil il vom petrece cu ochii intr-un ecran. De parca am vrea sa ne asiguram ca toata aceasta mancare prea grasa, prea dulce, prea sarata va face tot raul de care este capabila.

Data viitoare cand mergi in magazin uitate-te la fiecare lucru pe care il cumperi. Citeste eticheta. Si daca are doua din urmatoarele probleme respinge-l:
– are mai mult de 5g de zahar
– este procesat
– are o multime de compusi al caror inteles nici macar nu il pricepi
– are multa sare
– nu contine nutrienti, sunt numa calorii goale
– este adus de la mare distanta

Pana la urma totul este o problema de obisnuinta. Asa cum te-ai obisnuit sa alegi nesanatos si in ambalaje foarte atragatoare te poti obisnui sa mananci cat mai aproape de natura. Desigur, este o schimbare la care trebuie sa participe toata familia. Nu poti impune copilului un regim pe care tu nu il tii. Daca lucrurile nu se gasesc in casa atunci nu le mananca. Asta nu inseamna sa le interzici cu totul, la modul absurd, ci doar sa le tratezi ca pe ceea ce ar trebui sa fie, o exceptie, ceva ce faci din cand in cand.

Photo by Fancycrave on Unsplash

Citeste si

Sa iti supui copilul la o dieta?

Cum te asiguri ca copiii tai au o relatie buna cu mancarea

Adauga comentarii!