Cum te asiguri ca copiii tai au o relatie buna cu mancarea

Iti doresti sa ai copii care mananca cu placere fructe si legume, care nu mananca prea mult ca sa fie in pericol de obezitate, care nu sunt atrasi in mod nesanatos de dulciuri. Pare un deziderat imposibil de atins, insa exista cateva lucruri pe care le poti face in familie fara mare efort, care duc la astfel de rezultate.

  1. Cumpara mancare neprocesata.

Copiii trebuie sa stie cum arata o rosie si cum se simte la gust, nu doar sa o incerce in sosul de rosii de pe pizza. Trebuie sa aiba la indemana legume crude. La fel si fructe crude. Trebuie sa vada cum se face un sos pe loc din cateva ingrediente. Sa inteleaga cum arata si se simte carnea care nu a fost transformata intr-un terci.


  1. Nu iti forta copilul sa manance

La inceput avem tendinta de a distrage copilul cand mananca, de a a-l face sa inghita fara ca macar sa fie constient de ceea ce face. Apoi avem tendinta de a-l forta sa manance fel de fel de lucruri. Calea pe care trebuie sa mergem este sa le dam mancare cand le este foame si sa-i invatam sa o manance cat timp le este foame.

Relaxeaza-te. Poate ca la aceasta masa nu a iesit asa cum iti doreai. Insa la urmatoarea va fi mai bine.

  1. Fii un model

Este greu sa inveti un copil sa manance sanatos daca tu ai o alimentatie nesanatoasa. Modul in care mancam este un obicei care se invata inca de cand suntem mici. Se invata observand, incercand. Asa ca singura solutie reala este ca tu sa mananci sanatos. Asa ca analizeaza – cate snacks-uri ti-ai luat tie ultima oare cand ai fost la cumparaturi?

  1. Lasa-i sa se joace

Mancarea este ceva serios, insa nu in sensul ca trebuie sa fii serios in preajma ei. Cu mancarea poti sa improvizezi, poti sa inveti. Lasa-i pe copii sa se simta confortabil in preajma mancarii. Lasa-i sa manance cu mana cand sunt foarte mici. Lasa-i sa incerce combinatii neobisnuite cand sunt mai mari. Lasa-i sa hotarasca singuri ce si cum duc la gura.

  1. Nu renunta

Faptul ca acum nu accepta un fel de mancare nu inseamna ca o vor refuza si in viitor. Incet incet, cu fiecare expunere, te apropii mai mult de acceptarea finala. S-a observat faptul ca un copil are in regula nevoie de 10-15 incercari inainte de a accepta un fel nou de mancare.

Photo by Patrick Fore on Unsplash

Citeste si

Cum obisnuiesti copilul sa nu fie mofturos la mancare? Da-i aceste 7 alimente cat e bebelus

Sa iti supui copilul la o dieta?

 

Adauga comentarii!