Exercitii potrivite pentru fiecare trimestru de sarcina

Se tot vorbeste despre beneficiile sportului in timpul sarcinii, insa in afara de un caz care m-a lasat cu gura cascata – este oricand dificil sa faci spagatul, insa cand ai burta cat o minge de fotbal si una de volei la un loc cum este posibil?- eu nu prea am intalnit gravide care sa se dea in vant dupa sport.

Prea iti este rau in primul trimestru, prea nu reusesti nici macar sa te incalti in trimestrul trei. Cand sa incluzi sportul aici? Mai ales ca, foarte probabil inainte de sarcina nu am fost noi cele mai sportive persoane din lume.


Trimestrul I

Vestea buna aici este ca daca obisnuiai sa faci un sport inainte de sarcina, atunci incearca sa continui sa faci miscare si cand afli de existenta ei.

Nu exista niciun motiv sa te lasi brusc. Faceai pilates? Atunci poti continua. Alergai sau inotai? Atunci continua sa o faci si acum.

Exista insa unele interdictii. De exemplu, sauna nu este recomandata. Si nici sa faci sport in miezul zilei, in soare.

Probabil va trebui sa ai un pic mai multa grija, sa nu te obosesti in exces. Si ai putea si, fara sa te simti prost, sa ai cateva gustari la indemana, astfel incat sa combati greata.

Trimestrul II

Energia este in crestere, asa ca probabil ca ai cu adevarat pofta sa te misti in aceasta perioada. Corpul s-a echilibrat si este posibil sa ai impresia ca poti orice.

Sunt insa de evitat miscarile bruste intrucat incheieturile tale nu mai sunt atat de puternice precum le cunosteai. Si este bine sa te abtii de la sporturi care ar putea duce la o accidentare. De exemplu, poate ca mai poti juca tenis, insa numai daca o faci la modul relaxat, fara sa lovesti cu putere si fara sa faci fata unui adversar care loveste cu putere.

In ce priveste exercitiile cardio, cum ar fi alergatul sau mersul cu bicicleta, trebuie sa tii cont de faptul ca nu iti poti impinge corpul sa faca prea mare efort pentru ca atunci muschii tai vor intra in competitie cu bebelusul pentru oxigenul de care au nevoie.

Cum iti dai seama ca trebuie sa incetinesti ritmul? Daca iti este greu sa faci si exercitii si sa si vorbesti in acelasi timp inseamna ca este prea mult pentru tine.

Trimestrul III

Probabil ca de acum inainte iti este tot mai greu, insa nu inseamna ca trebuie sa te instalezi in varf de pat si sa nu te mai misti. Poti continua in acelasi fel, numai sa fii foarte atenta la semnalele de oboseala ale corpului si sa te opresti la timp. Cel mai probabil vei face totul mult mai incet, in sesiuni mai scurte.

Sau, daca simti ca nu mai poti face nimic, te poti rezuma la plimbare si, eventual, inotat. Doar exercitiile pelviene ar trebui facute in toate trimestrele, fara intreruperi.

Adauga comentarii!