Cum experimenteaza bebelusii lumea din jurul lor?

Intrucat bebelusii nu reactioneaza deloc la stimuli in modul in care o facem noi, este normal sa ne intrebam – oare ne vad, oare ne simt mirosul, oare atingerea le face cu adevarat placere?
Ei bine, toate acestea primesc un raspuns pozitiv. Ba, mai mult decat atat, la inceput bebelusul isi foloseste toate simturile pentru a invata cat mai multe despre lumea exterioara, asa ca trebuie sa le oferim stimuli pentru a se dezvolta.

Gustul si mirosul

Gustul si mirosul sunt bine dezvoltate inca de la nastere. De fapt, chiar si inainte de nastere bebelusul poate simti gusturile. De asta se si spune ca, daca ai o dieta variata, implicit il obisnuiesti pe copil cu mai multe gusturi.


In ceea ce priveste mirosurile, bebelusului cel mai mult ii place mirosul mamei sale. Insa s-a observat ca manifesta preferinte si pentru alte mirosuri, cum ar fi cel de lamaie. Un mod de a-i dezvolta simtul mirosului este de a-i duce la nas mirosuri cat mai variate – de exemplu cel de cafea, cel de fructe, ierburi aromatice.

Simtul tactil

Bebelusii iubesc sa fie atinsi si sa atinga. Simtul lor tactil nu se rezuma insa numai la piele. Ei au tendinta si sa atinga cu gura. Aceasta tendinta avand un varf in jurul varstei de 5-6 luni, cand vor duce la gura tot ce prind.

Sunetele

Bebelusii aud sunetele inca din saptamana 34 de sarcina. Asa ca nu este de mirare ca iti recunosc vocea, sunt deja familiarizati cu ea. Auzul se va perfectiona insa din ce in ce mai mult, pana la varsta de un an, pentru a putea distinge intre mai multe sunete auzite in acelasi timp. Insa cu siguranta ii puteti pune muzica si are si el cantecele favorite, exact ca si voi.

Vederea

In primele saptamani de viata bebelusul nu vede la distanta mare si, in general, vede mai ales constastele puternice. Pe langa obiecte in alb si negru are si o predilectie pentru fetele omenesti. Se stie ca lumina puternica il face pe bebelus sa fie agitat. Este prin urmare recomandat sa tragem draperiile cand vrem sa adoarma in timpul zilei.

Photo by Picsea on Unsplash

Citeste si

Nou-nascutii si infatisarea amuzanta

9 lucruri pe care nu le stiai despre nou-nascuti

Adauga comentarii!