O posibila solutie: sa nu mai ceri

In momentul in care copiii mai cresc si ar putea, din punctul nostru de vedere, sa se ingrijeasca si singuri de anumite aspecte ale vietii lor, ne transformam cu adevarat in fiinte enervante si cicalitoare.

Nu trece zi in care sa nu le cerem:

  • Sa stranga jucariile
  • Sa isi faca singuri ghiozdanul
  • Sa se imbrace singuri
  • Sa aiba singuri grija sa fie curati

Si tot asa, exista din ce in ce mai multe lucruri pe care le pretindem de la ei, asa cum este si normal.


Si care este raspunsul copiilor?

Cel mai probabil ca nu va face nimic nici prima si nici a treia oara cand il vom ruga. Dupa care, daca insistam foarte tare va pretinde ca incearca, dar de fapt mai mult ne va da de lucru. Uimitor, tot felul de accidente vor aparea, de la foarfeca infipta din motive neidentificate in deget pana la batai intre frati. Pentru ca, nu este asa?, toata lumea este mai nervoasa.

Solutia

Este evident ca in acest mod nu ai cum sa devii altceva decat un parinte foarte frustrat si enervant in acelasi timp. Asa ca, daca ai ajuns in acest punct, poate ca ar fi cazul sa faci un pas inapoi. Sa nu mai insisti. Sa nu te mai stresezi. Sa te inveti sa nu mai vezi lucrurile care te deranjeaza.

Si sa il lasi pe copil sa se descurce singur cu consecintele actiunilor sale.

Poate ca nu isi va strange lucrurile, dar cand va vedea, dupa cateva zile, ca nu isi mai gaseste nimic va intelege de ce il ajuta sa fie mai ordonat.

Poate ca nu isi va pune din prima lucrurile purtate in cosul de lucruri murdare, dar dupa ce va realiza ca nu mai are cu ce sa se imbrace va fi mai atent.

Poate ca nu va fi gata sa mearga la timp la scoala pentru ca nu a reusit sa se imbrace suficient de repede. Si poate ca nu va avea totul in ghiozdan. Dar dupa ce va fi certat pentru asta va realiza ca nu ii este bine daca nu are grija sa fie mai ordonat si sa isi planifice actiunile mai bine.

Asa ca, daca incercarile de pana acum au dat gres mai ai si aceasta solutie. Totul este sa te abtii sa ii vii imediat in ajutor. Stai deoparte si foloseste noul timp astfel castigat pentru a face ceva pentru tine. S-ar putea ca rezultatul sa te uimeasca. Si tu vei fi mai calma si mai fericita, si copilul tau va deveni mai atent si mai responsabil.

Citeste si

Stiluri de a educa pe care mai bine le-am ocoli

Cateva solutii la comportamentele nedorite ale copiilor

Adauga comentarii!