Ce trebuie sa stii cand copilul tau este macinat de neliniste

Sa fii o persoana anxioasa este o trasatura de caracter. De anxietate nu scapi toata viata, poti insa invata cum sa traiesti cu ea, astfel incat sa nu iti puna prea mari piedici si sa nu iti strice fiecare zi si noapte.

Deseori parintii care au un copil anxios cad in greseala de a crede ca acestia se comporta in mod voit intr-un mod dificil/obraznic. De fapt, este mai degraba vorba despre un strigat de ajutor. Copiii anxiosi sunt coplesiti de gandurile lor negative, care ii macina neincetat. Din aceasta cauza ei nu reactioneaza atat de bine precum ne-am dori la reguli si disciplina. Ei au nevoie de o alta atitudine, una de intelegere si ghidare.


Ce trebuie sa stie parintii unui copil anxios

Schimbarile

Orice schimbare, chiar si un banal inceput de scoala dupa vacanta, pune mari probleme unui copil anxios. Este posibil ca el sa se framante atat de tare incat sa nu mai doarma bine noaptea, sa nu mai poata manca, sa nu se mai poata concentra.

Trebuie sa discutati foarte mult cu copilul despre ce se va intampla, sa incercati sa prezentati situatia cat mai detaliat.

Noaptea este cea mai dificila

Chiar daca in timpul zilei se comporta normal, noaptea un copil anxios va intampina probleme. Va adormi greu, se va trezi in timpul noptii. O solutie ar fi sa va faceti intotdeauna timp pentru a sta de vorba cu copilul inainte de culcare.

Cum trebuie sa discuti cu un copil anxios

Adevarul este foarte important

Adesea parintii au tendinta de a bagaliza problemele ridicate de copii. Si nu pentru ca sunt prea usoare, ci dimpotriva. ‚Cand vom muri? Este posibil sa ia foc casa?’ Ne aruncam repede sa raspundem ‚Nu iti face griji, totul este in regula, totul este sub control, nimic rau nu ti se poate intampla’. Cu un copil anxios ar trebui insa sa facem un efort sa ii explicam lucrurile mai aproape de adevar. Asa avem sanse mai mari sa il linistim decat cu niste minciuni.

Discutiile sunt esentiale

Dupa cum spuneam, in capul unui copil anxios este in permanenta galagie. Mintea sa lucreaza la turatie maxima tot rasnind la ganduri negative. Si cea mai buna modalitate de a le face fata este sa le spui cu voce tare. Trebuie sa ii oferi aceasta posibilitate copilului discutand cat mai des cu el. Nu evita niciun subiect. Cu cat discutati mai mult, cu atat copilul invata mai bine sa traiasca cu propria anxietate.

Citeste si

Cum sa reduci stresul scolar

Cum iti pregatesti copilul pentru o bona noua

Adauga comentarii!