Cum sa reduci stresul scolar

Soala este stresanta. Este stresanta pentru parinti, care aud fel de fel de vesti proaste din domeniul educatiei. Ceea ce ii face sa fie foarte duri cu copiii, ca sa compenseze. Este stresanta pentru copiii, care trebuie sa se descurce cu fel de fel de cerinte.

Sa inveti nu este simplu, chiar daca tu, ca adult, ai uitat ce inseamna. Sa ai examene, chit ca este ceva banal, cum ar fi sa „fii scos la tabla”, nu este simplu. Nu este de mirare ca uneori copiii pot simti o anxietate puternica in ceea ce priveste scoala.


Cum poti ajuta copilul sa faca fata cu bine cerintelor scolii:

  1. Ajuta-l sa se pregateasca

Asta nu inseamna sa ii faci tu temele. Nu inseamna nici sa stai in permanenta cu gura pe el. Inseamna sa ii pregatesti cadrul de care are nevoie, sa il organizezi.

De exemplu, trebuie sa stie unde anume isi face temele, unde isi tine cartile. Trebuie sa stie cat timp tin temele si care este cel mai bun moment sa le faca. Pe un copil in primii ani scolari nu il poti lasa sa se descurce singur cu aceasta organizare.

In functie de cat de complexe devin problemele pe care le intampina, poti merge mai departe: sa il ajuti sa isi imparta timpul intre diferitele subiecte pe care le are de pregatit, sa ii faci un program de studiu pe care sa il urmareasca.

  1. Ajuta-l sa se relaxeze

Relaxarea este esentiala. Si, chiar daca nu ar parea, si ea face parte din procesul de pregatire. O minte mult prea asaltata de ganduri si frici nu se mai poate concentra.

Desigur, cel mai indicat mod de relaxare pentru un copil este joaca. Insa, daca nu vrei sa intrerupi programul de studiu prin joaca, atunci poti apela la alte tehnici de relaxare, cum ar fi respiratia, cateva miscari de stretch, concentrarea pe imagini.

Nu in cele din urma, daca vezi semne ca nu poate trece pe moment peste un prag de intelegere nu insista. Cel mai bine este sa treci la alt subiect. Nu de putine ori, ceea ce parea imposibil de priceput inainte de cultare, a doua zi era inteles fara probleme.

  1. Nu incuraja stresul

Daca esti un parinte care are tendinta de a fi stresat atunci probabil ca transferi acest stres si asupra copilului. Ba chiar te bucuri cand il vezi stresat, gandindu-te ca asta este o dovada ca il preocupa si ca, prin urmare, va obtine rezultate mai bune. Stresul nu te ajuta insa sa inveti, ba chiar dimpotriva, asa ca, daca observati la copilul vostru manifestari de stres trebuie sa il invatati modalitati prin care sa ii faca fata. Iar daca nu reusiti, sa apelati la un ajutor specializat.

Photo by Eliott Reyna on Unsplash

Citeste si

Fricile copilului la inceput de scoala se pot atenua

De ce se enerveaza parintii atat de des pe copiii lor?

Adauga comentarii!