Cum iti pregatesti copilul pentru o bona noua

Sa gasesti o bona care iti place si al carei program sa se potriveasca cu al tau nu este in niciun caz un lucru simplu. Dar asta nu este tot ceea ce trebuie sa faci. La fel de important este ca si copilul sa placa noua bona si sa o accepte langa el.

Uite cum ai putea proceda pentru a ajunge sa considere ca aceasta schimbare este un lucru bun.


Pune bona la curent cu informatii despre casa si copil

Nu este vorba numai despre programul copilului si ce anume ai dori ca el sa faca. Este important si ca bona sa stie unde se gasesc, in casa, lucrurile de care va avea nevoie.

Un alt lucru pe care trebuie sa il explici, mai ales daca ai un copil mic, este limbajul acestuia. Mai ales ca unii copii au tendinta de a inventa cuvinte. Si ar fi foarte frustrat sa vada ca nu este inteles atunci cand cere ceva.

Abordarea prin invaluire

Pana cand copilul accepta noua persoana, este mai bine ca bona sa nu se concentreze exclusiv asupra lui. Ar fi posibil ca el sa transforme asta intr-o invitatie de a face fel de fel de sicane. Doar se stie cat le place copiilor sa se dea in stamba cand se simt in centrul atentiei. Cat timp voi stati de vorba, pe indelete, il poti lasa pe copil sa se apropie si sa incerce un contact. Curiozitatea lui naturala il va impinge catre asta.

Fii incantata de situatie

Este bine sa te arati, cat mai vizibil, incantata de situatie. Adesea, copilul iti va copia atitudinea si va avea si el o abordare pozitiva.

Pleaca fara a dramatiza situatia

Dupa cum spuneam mai sus, copiii simt imediat ce simti tu. Si ei oricum nu vor sa pleci si daca ar stii ca asta te-ar opri ar fi in stare sa planga o ora intreaga in fata usii. Redu cat mai mult anxietatea, comportandu-te ca si cum nu ar fi nimic emotionant in aceasta plecare – il pupi de la revedere si apoi iesi pe usa. Asta va reduce cu mult exprimarea nefericirii, care altfel poate fi prelungita fara niciun folos.

La prima bona

Daca este prima oara cand copilul ramane cu o bona, atunci este nevoie de un pic mai multa pregatire ca sa se simta linistit. Poate ca ar trebui sa petreceti o intreaga zi impreuna. Apoi, nu pleca imediat pentru o zi intreaga. Incepe treptat, cu o ora, astfel incat copilul sa inteleaga ca nu i se intampla nimic cand este fara tine si ca tu te intorci. Vei vedea ca, indiferent de fricile tale, copiii se adapteaza destul de usor la noile situatii si nu va trece mult pana cand va avea o noua persoana in viata sa de care este atasat.

In concluzie, este adevarat, iti trebuie un pic de strategie si bun simt ca sa treceti amandoi cu bine prin aceasta incercare, insa nu este un lucru chiar asa de dificil de obtinut.

Adauga comentarii!