De ce se poarta copiii mai urat cand sunt in preajma mamei lor

Daca te surprinzi adesea admirand si oftand cat de bine par sa se descurce altii cu copiii tai atunci sa stii ca nu esti singura care se afla in aceeasi situatie. Cand copiii sunt mici intotdeauna sunt mai rezervati in fata unor straini.

Ceea ce inseamna, mai concret:


  • aceste persoane straine ii vor adormi mai usor la pranz
  • lor nu le-ar face scene in magazin pentru ca li s-a interzis sa cumpere o anumita jucarie
  • cu altcineva nu ar cere 7 feluri de mancare preferata la pranz pentru ca pana la urma sa nu mai manance nimic
  • pe straini nu ii vor intrerupe in permanenta cand vorbesc cu altcineva
  • vor exista mai putine scene de gelozie si batai intre frati.

Stii cu siguranta faptul ca acele persoane nu iti cunosc copilul mai bine decat tine. Si atunci de ce ele reusesc ceea ce tu incerci cu atata efort si nu reusesti? De ce langa ele copiii par binevoitori, calmi, politicosi? Ai putea ajunge chiar sa crezi ca o fac ca sa iti faca in ciuda sau pentru ca nu tin deloc la tine, sunt niste mici tirani.

Ei bine, o posibila explicatie ar putea sa fie faptul ca la varste atat de mici copiii nu isi pot regla emotiile. Insa cumva trebuie sa elimine toate acele emotii negative care se aduna in capetele si sufletele lor. Si incearca sa scape de ele atunci cand se simt mai in siguranta. Si cel mai in siguranta se simt alaturi de mama lor.

Asa s-ar putea interpreta si explozia de manifestari negative atunci cand te vad dupa ce ai fost plecata toata ziua de langa ei. Explozie care nu se va indrepta neaparat impotriva ta, insa va matura tot ce este in cale – certuri intre frati, plans la masa, refuz de a face orice i se cere etc. Accepta acest lucru, sentimentele sunt normale, ele trebuiesc exprimate. Este adevarat ca poate esti prea obosita ca sa fii sacul lor de box emotional si poate ca ti-ar fi placut o intalnire mai idilica, insa acesta este unul dintre rolurile tale, la fel de important ca acela de a-i hrani sau a-i tine curati.

Multa lume sustine ca acest comportament al copiilor este o dovada ca mama ii alinta mult prea tare, ca prea le canta in coarne. Insa veti vedea si voi ca pe masura ce copilul va creste si va invata sa se exprime mai bine si sa fie mai putin dependent de mama acest comportament va disparea. Ceea ce, cred eu, este o dovada ca prima explicatie este cea corecta.

Citeste si

Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice

Cum comunici cu copilul care nu vrea sa vorbeasca

 

Adauga comentarii!