O tehnica pentru a hrani curiozitatea naturala a copiilor

In general, la scoala, ce ne intereseaza este ca al nostru copil sa fie printre primii. Mereu vrem sa stim ce note au luat si ceilalti copii din clasa, sa il aportam la ele. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt deloc incurajatoare. Statisticile ne arata ca stam printre ultimele locuri in Europa – procentual sunt putini cei care termina liceul si iau bacalaureatul si sunt si mai putini cei care pot sa isi foloseasca independent mintea.

Prin urmare, toata aceasta competitie nu garanteaza nimic. Si atunci trebuie sa ne indreptam atentia in alta parte. Sa punem accent pe alte competente. Iar cea mai importanta competenta este aceea de a fi curios, de a vrea sa afli, sa cercetezi, sa gasesti un raspuns. Scoala inhiba, din pacate aceste curiozitati


  • Nu ofera timp pentru ele;
  • Nu ii lasa pe copii sa lucreze impreuna ca sa ajunga la un raspuns;
  • Nu accepta decat raspunsuri standard invatate pe derost.

Insa tu, ca parinte, poti indrepta copilul in aceasta directie. Nu dandu-i teme, nu. Nu facandu-i scandal ca nu il intereseaza invatatura. Nu pedepsindu-l. Ci prin comunicare, ca un fel de joc. De exemplu, te prefaci ca nu stii ceva anume si il lasi pe copil sa iti explice. El va iubi la nebunie sa faca asta si chiar isi va pune noi intrebari. Si chiar isi va dori sa afle mai multe, ca sa iti explice mai bine.

Pe masura ce explica, pe masura ce ideile sunt puse in propriile cuvinte, creierul face noi conexiuni. Toate ideile implicate sunt mult mai bine intelese. Asa ca prefa-te mirat si incantat de ce ti se spune, nu interveni doct ca sa ii spui ca sunt lucruri banale. Provoaca-l pe copil sa isi spuna parerea cat mai mult, in cat mai multe discutii. La scoala nu isi poate spune parerea in legatura cu Vlad Tepes, nu isi poate spune parerea despre caligrafie sau numere impare. Acasa insa trebuie incurajat sa aiba o parere si sa o expuna cat mai coerent.

Iar mai tarziu, cand va fi evident ca exista domenii in care cunostintele noastre nu mai sunt suficiente pentru a incuraja evolutia, copilul trebuie incurajat sa intre in relatii cu persoane care stiu mai multe decat ei. Pot sa fie persoane pe care le intalnesc fizic, dar pot sa fie si persoane intalnite numai online. Atunci cand inveti de la cineva care este mult mai stapan pe un subiect decat tine inveti mult mai rapid. Pentru ca inveti mai rapid atunci cand esti provocat sa evoluezi.

Nu stii de unde sa incepi? Urmareste ce anume il intereseaza pe copilul tau – pot sa fie dinozauri, printese, fotbal, jocuri video. Porneste de acolo. Lasa-l pe copil sa iti explice totul. Si din cand in cand pune intrebari care sa le deschida o noua perspectiva.

4 metode alternative de educatie pentru copii

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

Adauga comentarii!