Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice

Indiferent de cat de rabdator esti ca parinte, cand cel mic incepe sa tipe din senin si nu se mai opreste, parca nu vrei sa mai tii cont de niciun sfat de parenting si iti doresti sa o iei, pur si simplu, la fuga. Insa, aceste crize nu sunt deloc un lucru negativ asa cum par, ci dimpotriva au multe efecte benefice asupra dezvoltarii lor.

Potrivit medicilor si psihologilor, crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani sunt o parte importanta din dezvoltarea lor emotionala. Aceste crize ii ajuta sa se calmeze singuri si ii invata sa isi gestioneze emotiile fara ajutor.


Care sunt motivele pentru care crizele de furie ale copiilor mici sunt, de fapt, benefice?

1. Ii ajuta sa se exteriorizeze

Lacrimile contin cortizol, hormonul stresului, de aceea, este mai bine pentru copii sa se elibereze de stres prin plans si, in acest fel, sa exteriorizeze emotiile pe care nu le pot controla. Totodata, lacrimile scad presiunea sangelui si au efect de calmare. Cu siguranta ai observat ca dupa ce il lasi pe cel mic sa planga, lucrurile sunt mult mai bune.

2. Plansul ii invata sa fie mai rabdatori

Cand un copil nu poate sa construiasca un joc lego, nu poate duce un puzzle la bun sfarsit sau nu poate aseza jucariile cum vrea el, cea mai simpla metoda de a-si exterioriza furia este sa se tavaleasca pe jos si sa planga. Potrivit psihologilor, dupa asemenea crize, copiii revin la jocul inceput si invata sa faca lucrurile corect.

3. Inteleg ca nu au voie anumite lucruri

Cele mai multe crize de furie ale copiilor au loc cand parintii le spun “nu”. Desi multi parinti au tendinta sa cedeze, acest lucru nu este deloc benefic pentru ei, deoarece le arata ca pot forta limitele care le-au fost impuse. Pentru a-i invata care sunt limitele, parintii trebuie sa fie fermi cu deciziile pe care le impun.

4. Plansul este ceva natural

Cu cat copilul creste, cu atat el plange mai putin. Odata cu trecerea timpului, el invata sa isi gestioneze starile de nervi si intelege ca societatea nu accepta prea multa exteriorizare a emotiilor. Asadar, cu cat il lasi mai mult pe cel mic sa se exteriorizeze, cu atat el se va simti mai liber sa scape de emotiile negative.

5. Ii ajuta sa se apropie mai tare de parinti

Desi pare greu de crezut, crizele de furie ii conecteaza emotional pe cei mici de parinti. Ei se simt liberi sa faca aceste crize in fata parintilor si se reasigura de fiecare data ca parintii sunt acolo langa ei, la nevoie. Psihologii recomanda ca in timpul acestor crize parintii sa fie calmi si sa le arate celor mici ca ii iubesc la fel de tare.

6. Crizele de furie sunt bune si pentru parinti

Desi simti ca poti sa traiesti foarte bine fara aceste crize, ele au un efect benefic si pentru tine, ca parinte. Dupa ce asisti la asemenea scene de nervi, inveti sa apreciezi mai bine momentele de liniste si treci mai repede cu vederea multe lucruri care te enervau altadata la prietenii tai.

Crizele de furie cu aruncat pe jos si tipat din toate puterile devin mai rare dupa varsta de 4 ani, insa asta nu inseamna ca ai scapat complet de ele. Ele pot aparea si la copiii de 6-7 ani, uneori chiar si mai tarziu. Tot ce trebuie sa faci este sa te inarmezi cu rabdare si sa astepti, cu calm, ca aceste momente sa treaca.

Citeste si:

7 motive sa nu tipi la copilul tau

 

Adauga comentarii!