Ce sa ii spui unui copil atunci cand pierde

Indiferent ca este vorba despre sporturi sau despre un joc, invariabil copilul nostru va ajunge la un moment dat in tabara celor care pierd. Si, desi ni se strange inima de tristete atunci cand il vedem cat de dezamagit este, nu ar trebui sa vedem acest proces ca pe ceva negativ.

Sunt multe lucruri pe care un copil le poate invata din faptul ca a pierdut si incet incet trebuie sa il ducem in aceasta directie.


Dar in primul rand ce trebuie sa ne spunem noua? Credem ca este viata o competie din care trebuie sa castigi in detrimentul altora cu orice pret? Ca nimic nu merita incercat daca nu ajungi mai bun decat ceilalti? Multi parinti par sa creada asta, daca ii urmaresti cum striga de pe margine incontinuu copilului lor ce trebuie sa faca si cum ii cearta si umilesc daca nu reusesc sa fie pe primul loc. Pe de alta parte, daca s-ar uita la viata lor, cei mai multi ar observa ca nu exista competitie in care ei insisi sa fi iesit pe primul loc si sunt ok cu asta si se pot bucura de viata in continuare.

Deci ce ii spui unui copil care pierde?

Poti aprecia ce a facut bine si poti discuta strategii de a-si imbunatati performantele.

Poti explica faptul ca rezultatele mai bune se obtin prin mai multa munca si mai multa concentrare.

Poti face planuri de viitor care sa il duca la un rezultat mai bun.

Poti accentua partea pozitiva a lucrurilor – faptul ca a facut ceva ce ii place, faptul ca si-a petrecut timpul cu oameni cu care se simte bine.

De ce ai continua sa il duci pe copil la un sport unde nu castiga intotdeauna? Pentru ca vrei sa invete o lectie importanta: ca nu trebuie sa renunti de la primele infrangeri, ca este cel mai probabil ca la inceput sa nu reusesti, dar daca insisti si muncesti victoria va veni. Iar atunci ea va avea cu siguranta un gust minunat pentru ca stii ca tu ai facut-o posibila, ca este meritul tau. Iar daca nu va veni tot este ok, fiindca stii ca ai dat tot ceea ce puteai. Pentru ca tot ceea ce faci este pentru tine si nu ca sa multumesti vreun parinte sau profesor.

Asa ca da, este bine sa mai si pierzi si sa intelegi ca nu trebuie sa lasi dezamagirea sa te opreasca in a mai face ceea ce iti place.

Sport – sfaturi

7 motive sa nu tipi la copilul tau

Adauga comentarii!