7 motive sa nu tipi la copilul tau

Orice parinte stie cat de dificili sunt primii ani din viata unui copil si cat de greu este sa iti mentii cumpatul in tot felul de situatii, mai ales cand cel mic plange fara motiv sau isi doreste lucruri absurde.

Psihologii considera ca un copil, indiferent de varsta, trebuie tratat mereu cu calm si intelegere. Un copil la care se tipa constant va deveni un adult care va tipa si el la randul lui la ceilalti din jur.


Care sunt riscurile la care este expus un copil tratat mereu cu agresivitate?

1. Tipatul este perceput de copil la fel de intens ca si o bataie

Daca iti versi mereu nervii pe copilul tau si tipi la el cand face ceva ce nu iti convine, e bine sa stii ca pentru copil ceea ce faci este similar cu o bataie, din punct de vedere al impactului psihologic. Cu cat certi mai mult un copil, cu atat vei crea mai multe traume in mintea lui.

2. Are o incredere in sine mai scazuta fata de alti copii

Un copil la care se tipa frecvent este un copil care nu mai are incredere in propriile lui abilitati de a se descurca. El va trai mereu cu teama de greseli care aduc certuri si reprosuri, motiv pentru care va fi mai retinut in a incerca lucruri noi.

3. Devine mai agresiv cu ceilalti copii

Nu putine sunt studiile care au aratat ca un copil agresat verbal acasa este un copil care se poarta agresiv in parc, la scoala sau la gradinita cu ceilalti copii. In general, copiii imita ceea ce vad acasa, asadar nu are rost sa te miri ca el este agresiv cu alti copii.

4. Este predispus la depresii

De multe ori, parintii asociaza depresia doar cu varsta adulta, copiii fiind considerati mai mereu niste fiinte vesele, care trec usor peste orice suparare daca primesc o jucarie sau o bomboana. Situatia este, insa, cu totul alta. Copiii, ca si adultii, sunt influentati psihic de mediul in care traiesc si pot avea depresii.

5. Va continua sa faca aceleasi greseli

Tipatul este doar o reactie impulsiva la comportamentul copilului, in niciun caz o lectie din care cel mic are ceva de invatat. Un copil la care se tipa nu invata faptul ca trebuie sa se poarte altfel, el percepe doar agresivitatea. Cand parintii sunt intelegatori si vorbesc pe un ton calm cu copilul, atunci acesta va incerca sa inteleaga ce nu a facut bine si va face eforturi sa isi schimbe comportamentul.

6. Se va teme de parintii lui

Ce poate fi mai trist decat sa iti vezi copilul speriat de faptul ca s-ar putea sa tipi la el? De cele mai multe ori, copiii la care se tipa mereu acasa sunt copii care se tem de parintii lor si incearca sa le faca pe plac cum pot, de teama de a nu fi agresati din nou. Psihologii cred ca parintii care isi trateaza copiii cu agresivitate si nu se pot abtine de la tipat, ar trebui sa iasa din camera de fiecare data cand simt ca explodeaza de nervi. In felul acesta, vor reusi sa se calmeze si sa se gandeasca la o alta maniera de a aborda problema.

7. Comunicarea copil-parinte va fi afectata

Sa nu te miri ca dupa ani buni de tipat la copilul tau, acesta nu te va respecta si va incepe si el sa tipe la tine sau sa te trateze cu indiferenta. Relatia ta cu copilul va fi considerabil afectata de faptul ca il agresezi emotional. Mai mult de atat, acesta nu se va mai simti in siguranta cu tine si va evita sa mai stea in compania ta.

Citeste si 5 lucruri pe care sa le spui cat mai rar copiilor tai.

Sursa foto: pinterest.com

 

 

Adauga comentarii!