Copilul tau este timid sau este introvertit?

Este destul de greu sa intelegi un copil care prefer sa fie retras. Tendinta ta este sa mergi imediat la el si sa il implici in jocul celorlalti. Daca nu reusesti sau daca o face, insa fara chef, te gandesti ca poate este ceva in neregula cu el. Insa este foarte posibil sa gresesti in atitudinea ta. Si singura ‘problema’ a copilului sa fie ca este introvertit.

A fi introvertit este un tip de personalitate. Nu este totuna cu a fi timid, caz in care este bine sa intervii si sa il ajuti pe copil sa se simta in largul sau. A fi introvertit insa inseamna sa te simti cel mai bine, sa progresezi cel mai bine, sa dai ce-i mai bun in tine atunci cand esti singur.


Cum actioneaza o persoana introvertita

 1. Va evita sa isi faca cunostinte noi, pentru ca aceasta activitate sociala le solicita foarte multa energie. Adesea se simte foarte incomod si nepotrivit pentru a fi in societate.
 2. Se va juca mai mult singur sau cu cateva jucarii in detrimentul jocurilor in grup. De fapt va duce adevarate conversatii cu sine sau cu jucariile, acest lucru ajutandu-l sa isi gestioneze mai bine emotiile.
 3. Cu cat grupul este mai mare si mai putin cunoscut, cu atat copilul introvertit va prefer sa se joace singur.
 4. Sa se simta confortabil este mai important pentru ei decat sa incerce lucruri noi. Si asta pentru ca, in general, a face lucruri noi inseamna sa interactionezi cu oameni noi, in moduri pe care nu le cunosti.
 5. Introvertitilor le este dificil sa vorbeasca despre propriile emotii. Si asta pentru ca nici macar ei nu si le inteleg prea bine. Trebuie pur si simplu sa le dai timp sa analizeze singuri situatia si sa ajunga la o concluzie. Este suficient sa spui ca esti alaturi, nu trebuie sa mai faci si altceva.

Daca ai un copil introvertit atunci evita sa ii aglomerezi foarte tare proglamul. Dupa o zi la scoala da-I posibilitatea de a petrece timp singur, sa-si reincarce bateriile. Vei avea astfel un copil mult mai cooperant.

Sa ai un copil introvertit nu trebuie privit ca un dezavantaj major, chiar daca marea majoritate, fiind extrovertita, nu intelege despre ce este vorba si vrea sa repare. Sa fii introvertit inseamna:

 • sa fii independent,
 • sa te descurci singur,
 • sa ai prietenii care nu sunt de suprafata,
 • sa nu te arunci cu capul inainte,
 • sa iti gandesti actiunile si vorbele,
 • sa ii observi cu adevarat pe cei din jur, nu doar sa ii tratezi ca pe o scena pe care sa te manifesti.

Sursa foto: health.usnews.com

Citeste si

Prietenii imaginari

Copilul singur la parinti: avantaje si dezavantaje

Adauga comentarii!