Sport – sfaturi

Copiii activi sunt mult mai probabil sa devina adulti inclinati spre un stil de viata sanatos avand o viata activa din punct de vedere fizic. Beneficiile sportul și activitatea fizică pentru copii reduc considerabil riscul de obezitate, imbunatatesc sistemul cardio, bolile de inima si osteoporoza sunt tinute la distanta, le dezvolta o buna coordonare si echilibru, ii ajuta sa aiba un somn bun si le imbunatateste abilitatile sociale, ii tine departe de problemele emotionale ca anxietatea sau depresia. Si pe langa toate beneficiile resimtite pe o perioada lunga de timp, sportul este distractiv si iubit de copii.

Atunci cand alegi sportul pentru cel mic fii atenta si la varsta pe care o are pentru ca sunt activitati recomandate pentru fiecare etapa. Si poti lua ca punct de pornire preferintele celui mic pentru ca iti vei da seama cam ce ar vrea sa faca sau ce se simte bine sa faca.


Intre 2- 5 ani – copilasii se cam pricep la multe miscari, dar nu sunt chiar atat de straluciti la sporturile care implica o buna organizare. Acum sunt mai indicate sporturile individuale, precum inotatul, alergatul, rostogolirea, jocurile simple cu mingea (aruncari / prinderi).

Intre 6 – 9 ani – pe masura ce cresc, copiii sunt mai deschisi, aptitudinile lor sunt mai variate si sunt in perioada de tranzitie de la copilasi la copii cu capacitate de coordonare si abilitatea de a arunca la distanta, de exemplu, mult mai bine conturate. Acum sunt capabili si sa inteleaga si sa urmeze instructiunile unui antrenor. Printre sporturi mentionam: baseball, alergare, fotbal, gimnastica, inot, tenis sau arte martiale.

Intre 10 – 12 ani – deja la aceasta varsta copiii au capacitatea nu doar sa inteleaga, dar sa si acceseze anumite strategii de tactica corespunzatoare jocului favorit. Si acum pot cu usurinta sa joace fotbal, baschet, volei sau hockey. O sa mai fie o perioada in care copilul va intampina probleme de coordonare – pubertatea, dar noroc ca trece repede.

Acum sa vorbim putin de sporturile care implica contactul fizic. Inainte sa te decizi sa-l inscrii pe copil la un astfel de sport, ar trebui sa te gandesti la cateva lucruri: la varsta, maturitatea si dezvoltarea lui fizica. Si daca agresivitatea, contactul fizic, competitivitatea corespunzatoare sportului se potrivesc cu temperamentul copilului tau. Crezi ca l-ar bucura pe el sau pe tine ori pe tatal lui? Aceasta perioada de inceput este putin mai complicata cand vine vorba de aceste tipuri de sport pentru ca, in general, copiii intra la pubertate la varste diferite, iar in ceea ce-i priveste pe baieti, pot avea aceeasi varsta si sa fie dezvoltati total diferit asta pentru ca fiecare are propriul sistem hormonal care fie se grabeste, fie se misca mai lent. Si daca fiul / fiica ta nu sunt la fel de dezvoltati ca cei cu care sunt in competitivitate pot aparea rani si accidentari serioase.

Si daca ai dubii privitor la ce spor sa alegi, pune-ti cateva intrebari si tie, apoi si celui mic.
– Cat de mult se va distra si ii va placea lui respectiva activitate?
– Sportul respectiv este in concordanta cu varsta si dezvoltarea fizica a copilului tau?
– Daca e sa fie un sport de echipa, i se va permite fiecarui membru sa participe la fel de intens, fara diferentieri?

Iar spre final iata cateva sfaturi legate de siguranta:
– intotdeauna sa aiba la el echipamentul de protectie adecvat sportului practicat
– castile protejeaza capul, reducand considerabil ranile pe fata sau la ochi
– sa fie in forma si sa aiba tehnica – abilitati necesare in orice tip de activitate, fie ea fizica sau intelectuala
– incalzirea de dinainte si relaxarea de dupa antrenament sunt esentiale
– in cazul sporturilor de contact, ca de exemplu boxul, protezele pentru dantura sunt importante. Consultati stomatologul pentru a o alege pe cea mai potrivita.
– puteti imbina sporturile ca sa asiguri copilului atat un corp frumos, cat si putere si rezistenta.
– genuncherele, cotierele sunt esentiale pentru sporturile care prezinta un risc ridicat de cazaturi
– intre antrenamente trebuie sa fie o pauza ca cel mic sa aiba suficient timp sa se refaca si corpul sau sa-si recapete energia. O alimentatie buna ajuta.

Adauga comentarii!