Stimularea creativitatii celor mici

Jocurile creative sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor, iar tu poti sa-i creezi un mediu in acest sens – multe activitati interesante care sa-i ocupe timpul liber intr-un fel distractiv.

Multi oameni au impresia ca pentru a fi creativ trebuie sa te nasti cu aceasta calitate – ori o ai, ori nu o ai. In realitate creativitatea este mai mult o abilitate dobandita decat un talent innascut., abilitate pe care parintii o pot dezvolta si imbogati daca se ocupa de ea de foarte devreme. De ce?
Pentru ca aceasta trasatura este importanta in tot ceea ce facem, indiferent de domeniul in care vor activa la un moment dat, este cheia fericirii si a bunei dispozitii, a optimismului si nu exista motive pentru care nu am face ceva in directia amplificarii acesteia.


Iata cateva metode pentru a “ajuta” creativitatea micutului sa iasa la suprafata si sa se dezvolte armonios:

  • Ofera-i resursele necesare pentru dezvoltarea creativitatii – si astea sunt doua foarte importante: timp si spatiu. Timp sa aiba sa se joace, sa-l fructifice ei cu imaginatia lor fara a li se da mereu indicatii din partea adultilor. Spatiul este necesar pentru ca la o varsta frageda cand incurajezi creativitatea trebuie sa te astepti la dezastru, pereti pictati si cate si mai cate, deci sa aiba un spatiu doar al lui unde toate astea ii sunt premise e recomandat.
  • Faceti locuinta sa inspire creativitate – nu doar trebuie sa-i asigurati un spatiu pentru imaginatie, dar trebuie sa si creati o astfel de atmosfera care sa sustina creativitatea. Incurajeaza-l pe cel mic sa vina si el cu idei noi de activitati, ce vrea sa faca, ce isi doreste. Nu e momentul sa analizezi care idee e buna, posibila sau imposibila. Acum doar se genereaza idei noi si interesante, intocmai ca un brainstorming, dar mai lejer. Si asta e o activitate antrenanta pentru ei, iar faptul ca le dai posibilitatea sa se exprime este mai mult decat incurajator.
  • Incurajeaza-l sa greseasca, sa mai aiba mici scapari ca sa se obisnuiasca si cu faptul ca nu toate lucrurile sunt roz. Ii poti povesti chiar tu ce anume nu ti-a iesit de curand ca sa inteleaga ca e ok sa nu reusesti mereu, ca nimic grav nu se intampla, ci dimpotriva, te poti ambitiona mai tare ca sa realizezi ce ti-ai propus. Ar fi ndicat ca si peretii locuintei sa aiba picturi, desene artistice care sa-l inspire. Ii poti povesti si despre artistii tai preferati din diverse arii de activitate, ii poti arata pe internet ca acesta sa nu il sperie si sa-l intimideze, ci sa fie un loc de unde stie ca poate lua informatie variata.
  • Permite-le copiilor sa-si puna in practica o buna parte din idei, nu fi autoritara cu ei la acest capitol.
    Nu le ingradi creativitatea, ideile, initiativele, chiar daca nu sunt “ca la carte” cum ai vrea tu. Un mic exemplu, daca ii interzici si ii sustii ca e gresit sa coloreze in afara liniei / conturului, se crede ca astfel ii limitezi gandirea. Nu face asta, lasa-l sa deseneze si in afara liniei daca doar asa poate. Asta nu-i deloc un motiv de pedeapsa.
  • Incurajeaza-l si invata-l sa citeasca din placere, practica activitatea asta de cand este foarte mic ca sa se obisnuiasca cu ea si redu pe cat de mult posibil contact cu televizorul sau alte tipuri de ecran. In schimb va puteti juca, desena, canta, citi si alte si mai cate.
  • Ofera-le posibilitatea sa experimenteze “gandirea dievrgenta”. Lasa-l sa te contrazica. Incurajeaza-l sa gaseasca mai multe solutii unei probleme, mai multe cai de a rezolva o situatie. Cand a reusit sa resolve o chestiune ce-l macina, roaga-l sa gaseasca o alta cale de a rezolva aceeasi problema. Astfel le vei stimula gandirea si ii vei invata ca exista intotdeauna mai multe solutii. Important e sa le vezi si sa o identifici pe cea mai potrivita.
  • Nu recompensa copilasul pentru creativitate. Acest lucru poate interefera cu procesul de stimulare a creativitatii si sa duca la incrustarea si lispa flexibilitatii in gandire. Tu le oferi o paleta larga de activitati stimulatorii, iar ei vor face una dintre ele cu mai multa implicare pentru ca asa le vine natural. Nu trebuie rasplatiti pentru asta, ca de exemplu, ai facut “x” activitate, primesti “y” lucru. Poate ii place sa deseneze, sa mearga la un curs de limbi straine, de stiinta. Ofera-i asta, dar sa nu para ca se face un schimb de genul cerere-oferta-rasplata.
  • Trebuie sa nu te mai gandesti atat de mult cu ce anume ramane copilul in urma unei activitati de stimulare a creativitatii. Poate pe termen scurt nu vezi diferentele. Dar te-ai distrat? Cel mic s-a distrat? Chiar de-ar fi doar aceasta “distractie”, copilasul tot are de castigat pentru ca un copil fericit este un copil implinit si optimist.

Adauga comentarii!