Traieste mult si sanatos

Ca mama, nu iti doresti nimic altceva decat sa fii cat mai mult timp alaturi de copilul tau. Si asta e un motiv destul de intemeiat sa duci o viata activa si sanatoasa. Probabil ca te intrebi cum si cand sa o mai faci si pe asta pentru ca programul tau e deja destul de incarcat de cand cu micutul. Dar sunt cateva obiceiuri marunte pe care daca le bifezi constant diferentele vor fi vizibile si tu le vei resimti.

1. Ai grija la postura corpului
Fie primul semnal a fost declansat de sarcina sau in perioada de dupa cand ai inceput sa-ti tii copilul in brate, e posibil sa constati ca ai probleme cu gatul, spatele, dureri si amorteli de brate etc.
Trebuie sa identifici cauza de la baza. Mai mult ca sigur este vorba de postura ta, de exemplu, cand stai. Umerii ii tii aplecati in fata lucru care incordeaza nervii si atunci apare durerea. Statul la calculator sau statul prea mult pe scaun sunt lucruri pe care trebuie sa le imbunatatesti si reduci ca durata, macar cu pauze luate la anumite intervale de timp. Si reinvata sa stai. Du-ti umeri in sapate, pieptul inainte. Nu doar ca nu vei mai avea acest tip de probleme, dar se reduc sansele si unei mastite.
Atunci cand il alaptezi pe micut foloseste-te de o perna ca suport ca sa-ti mentii spatele cat de cat drept.


2. Scapa de kilogramele acumulate in timpul nasterii
In timpul sarcinii ai mancat, intr-adevar mai mult ca sa ii oferi copilasului cat mai multe vitamine si substante nutritive pentru a se dezvolta frumos si sanatos. Si pare ca respectivele kilograme se cam simt ca la ele acasa si nu prea vor sa mai plece. Si stii ca daca sunt mai multicele kilograme in plus, nu este sanatos pentru tine pe termen lung.
Dar nu fi dura cu tine. Trebuie sa ai grija de sanatatea ta, deci scapa de kilograme treptat, cu pasi mici, reducand 100 – 200 de kcal zilnic din meniu. Si nu iti face procese de constiinta daca ai cedat intr-o zi si ai mancat o felie de pizza. Suntem oameni, doar nu manca decat pizza zilnic, la fiecare masa.

3. Ingrijeste-te de dantura si de gingii
E foarte usor sa amani vizita la stomatolog, mai ales ca nu e ca si cand ai sta degeaba. Ai un prichindel de care trebuie sa ai grija si chiar iti ocupa mult timp. Trebuie sa te organizezi insa. Vorbeste cu cineva sa stea cateva ore cu cel mic. Problemele de dinti netratate nu pun in pericol doar dintii, dar sunt o cauza si a problemelor de inima, din cauza schimbarilor hormonale declansate de perioada in care erai gravida, de nastere si de perioada post-natala.

4. Pazeste-te de depresie
Proaspetele mamici pot suferi de depresie post-natala din cauza schimbarilor hormonale, a stresului si a numarului mare de responsabilitati cu care dau piept dupa nastere. Dormi de fiecare data cand ai ocazia si stai departe de stres. Nu te izola social si tine-ti familia si prietenii aproape. Te vor ajuta nu doar sa stai departe de o depresie, dar si sa o eviti, sa o depasesti si te vor ajuta si cu nenumaratele sarcini care simti ca uneori te coplesesc. Trebuie doar sa vrei sa primesti ajutorul.

5. Dormi, dormi mult, dormi iar si ia-o de la capat.
Probabil ca nici in timpul sarcinii, spre final, nu ai reusit sa te odihnesti foarte bine, deci oboseala exista. Dupa sarcina vor exista si mai putine momente de somn. Lipsa somnului nu declanseaza doar depresia, ci si o multime de alte boli, poti lua in greutate si chiar avea probleme cu memoria. Nu cred ca asta iti doresti.
– fa-ti un program pe care sa-l respecti in linii mari: stabileste-ti ore de somn si dormi seara, pe cat posibil, la aceeasi ora.
– ai grija ca in camera in care dormi sa fie intuneric si stai departe de tot felul de gadgeturi, TV, care te pot tine treaza si ocupata.
– incearca sa dormi in timp ce doarme si cel mic. Si daca doarme foarte putin, roaga-l pe partenerul tau sau pe un membru al familiei sa-l supravegheze o ora si poarta dopuri de urechi ca sa reusesi sa te odihnesti si sa-ti recapeti energia pentru copilas.

6. Danseaza
Nu face ochii mari. Vorbim serios, danseaza. Dansul este o activitate distractiva, amuzanta, plina de energie care nu numai ca te invioreaza, dar te ajuta si in lupta cu arsul caloriilor. Si partea buna este ca il poti practica oriunde, oricand. Nu ai timp sa mergi la cursuri de dans? Pune-ti tu muzica favorita, ia-ti copiii si danseaza!
S-a demonstrat chiar ca persoanele care au activitate fizica zilnic, in mod regulat, traiesc mai mult decat persoanele sedentare. Numai avantaje.

7. Evita alimentele „albe”
Incearca sa eviti pe cat posibil zaharul procesat din alimente si alimentele preparate din faina alba. Acestea contribuie la bolile de inima, la luarea in greutate. Alimentele preparate din faina, odata ajunse in sistemul digestiv se transforma in zahar, deci nu sunt sanatoase.
Mananca, in schimb, produse realizate din cereale integrate (grau, ovaz, tarate). Chiar si mai bine, ai putea incerca cu qinoa, hrisca si mei. Se gatesc super-repede si ajuta la reglarea zaharului din organism dupa masa.

8. Mergi la medic si fa-ti regulat controlul de rutina
Cand vine vorba de bebelus, nu uiti niciodata ca trebuie sa mergi cu el la pediatru pentru control, dar cand vine vorba de tine? Nu uita, in ecuatia asta si tu esti la fel de importanta ca cel mic pentru a tu esti cea care trebuie sa fie si ea sanatoasa ca sa te poti ingriji cum trebuie de copilas. Deci nu te pune pe locul 2, 3 sau 5. Mergi la doctor. Preventia e preferabila tratarii unei afectiuni.

Adauga comentarii!