Alimentatia in timpul sarcinii: cele mai sanatoase combinatii de alimente

Pentru a preveni orice fel de carenta nutritionala, gravidele trebuie sa aiba mare grija la ce si cum mananca in timpul perioadei de sarcina. Alimentatia nu este importanta numai pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului, ci si pentru starea ta generala de sanatate. O alimentatie echilibrata, bogata in alimente pline de nutrienti, te ajuta sa previi constipatia, sa ai o piele hidratata, sa ameliorezi edemele si sa iti energizezi organismul.

Care sunt cele mai importante lucruri de care sa tii cont in ceea ce priveste alimentatia din timpul sarcinii?


  • schimba-ti obiceiurile alimentare cu unele mai sanatoase;
  • evita prajeala si alimentele foarte picante, acestea iti ingreuneaza digestia;
  • nu consuma mezeluri, carne tocata si alimente procesate;
  • incearca sa consumi cat mai putin alimente care contin faina alba si zahar;
  • bea multa apa si sucuri naturale;
  • mananca multe verdeturi si salate;
  • evita consumul exagerat de produse de patiserie, covrigi si covrigei;
  • alege painea integrala in locul celei albe;
  • combina alimentele in mod corect pentru a evita problemele de digestie.

Iata mai jos cateva combinatii de alimente pe care sa le introduci cat mai des in meniul tau in perioada sarcinii:

1. Lapte cu cereale integrale

Stiai ca laptele te ajuta sa eviti carentele de calciu? Combinatia de lapte cu cereale integrale este perfecta nu numai pentru micul dejun, dar si pentru momentele cand nu ai chef sa mananci alimente prea grele la cina. Partea cea mai importanta cand vine vorba de cereale este sa citesti eticheta inainte sa le cumperi si sa eviti cerealele rafinate care contin zahar. Cerealele integrale ajuta tranzitul intestinal sa functioneze fara probleme, energizeaza organismul, aduc necesarul de acid folic organismului si sunt bogate in fier, vitamine de tip B, calciu, magneziu, fosfor, potasiu si proteine.

2. Iaurt cu fructe

Iaurtul contine calciu, proteine, vitamine de tip B si bacterii sanatoase, esentiale pentru evitarea constipatiei. Fa-ti un obicei sa consumi iaurturile cu bucatele de fructe atunci cand ai pofta de un desert si iti vei pacali foarte usor pofta de dulce. Deoarece in sarcina esti tentata de multe ori sa iti spui ca meriti o prajitura, este mai bine sa eviti dulciurile si sa consumi alimente cat mai bogate in nutrienti, care nu ingrasa.

3. Salate verzi cu ulei de masline extravirgin si nuci

Uleiul de masline extravirgin este un adevarat medicament natural datorita cantitatii mari de antioxidanti si grasimi bune pe care le contine. El are proprietati anti-inflamatorii si anti-bacteriene, mentine tensiunea arteriala in limite normale si imbunatateste sanatatea creierului. Salatele verzi, de asemenea, sunt bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, iar nucile contin si ele la randul lor fier, potasiu, cupru, vitamine de tip B, zinc si acizi grasi Omega-3. Aceasta combinatie de alimente te ajuta sa ai mereu energie si sa scapi de senzatia de oboseala care apare de multe ori in sarcina.

4. Omleta cu branza

Ce obisnuiesti sa gatesti la micul dejun? Stiai ca omleta cu branza este una dintre cele mai sanatoase retete pentru micul dejun? Branza contine calciu, iar ouale sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase, magneziu, vitamina A, fier, vitamina B12, sodiu, potasiu si, de asemenea, calciu. Pentru a evita arsurile gastrice, o afectiune ce apare frecvent in timpul sarcinii, prepara omleta fara sa o prajesti in ulei.

5. Paste cu ulei de masline, usturoi si parmezan

Cea mai simpla reteta de paste este cea cu ulei de masline, usturoi si parmezan. Daca nu ai probleme de digestie, poti adauga si putin ardei iute. Cum se prepara? Pui 2-3 catei de usturoi tocati marunt in ulei de masline pentru o jumatate de minut, apoi adaugi o jumatate de ardei iute tocat si el fin, opresti focul si amesteci aceasta combinatie cu pastele deja fierte cu putina sare. Este o reteta simpla, dar foarte delicioasa. Ai grija sa nu arzi usturoiul.

6. Orez cu fasole, linte sau naut

Stiai ca orezul in combinatie cu fasole, linte sau naut formeaza proteina completa? Orezul are avantajul ca poate inlocui cu succes painea si nu favorizeaza ingrasarea. Indiferent ca alegi lintea rosie, verde, galbena sau neagra, fasole alba sau neagra, aceste alimente sunt adevarate doze de energie pentru organism. Ele asigura un tranzit intestinal sanatos, nu au potential alergen, nu ingrasa, scad colesterolul si ajuta la reglarea nivelului de glucoza din sange.

7. Humus cu morcovi

Ai incercat sa consumi humus cu felii de morcov? Aceasta combinatie este cu adevarat delicioasa si, desi este saraca in calorii, este foarte satioasa si sanatoasa. Humusul contine proteine, sodiu, potasiu, carbohidrati, vitamina C, vitamina A, calciu, fier, vitamina B6, magneziu, iar morcovii sunt renumiti pentru faptul ca mentin sanatatea ochilor.

8. Supa crema cu crutoane si smantana

Pentru prevenirea constipatiei si pentru hidratarea organismului, consuma in sarcina cat mai multe supe. Acestea au avantajul ca se prepara usor si sunt pline de vitamine si minerale. Cele mai bune supe pe care sa le consumi in timpul sarcinii sunt cele din mazare, telina, dovlecei, conopida, sfecla rosie, morcovi, spanac, sparanghel, dovleac, cartofi dulci, fasole, linte, broccoli, ciuperci. Pentru un gust mai bun, consuma-le cu crutoane. Dintre toate supele, cea de rosii este cea mai putin recomandata in timpul sarcinii, deoarece este acida si predispune la arsuri gastrice.

9. Mamaliga cu branza si ou

Nu stii ce sa mai mananci ca sa iti potolesti foamea dintre mese? Prepara-ti mamaliga si consum-o cu branza, putin unt, ou sau lapte. Mamaliga este un aliment care nu ingrasa, este buna la gust si te poate scapa de poftele dintre mese pentru tot felul de alimente nesanatoase.

Citeste si:

Alimente interzise in perioada sarcinii

10 fructe pline de nutrienti pe care sa le consumi cat mai des in perioada sarcinii

Cat este normal sa te ingrasi in perioada sarcinii?

Ceaiuri permise si interzise in perioada sarcinii

 

Adauga comentarii!