10 fructe pline de nutrienti pe care sa le consumi cat mai des in perioada sarcinii

Ceea ce mananci in perioada sarcinii este de o importanta cruciala pentru buna dezvoltare a bebelusului tau. Cu cat ai mai multa grija la dieta ta, cu atat te vei simti mai bine si bebelusul tau va beneficia de nutrientii importanti pentru cresterea lui. Pentru ca o dieta sa fie sanatoasa, o buna parte a ei trebuie sa fie formata din fructe si legume, acestea fiind o sursa importanta de vitamine, fibre si minerale.

Care sunt cele mai importante beneficii ale fructelor in dieta ta?

  • trateaza constipatia si accelereaza tranzitul intestinal;
  • energizeaza organismul;
  • sunt pline de antioxidanti;
  • intaresc imunitatea;
  • reduc riscul de boli cardiovasculare;
  • hidrateaza organismul;
  • mentin sanatatea pielii;
  • intaresc sistemul imunitar;
  • contin acid folic care previne defectele de tub neural la fat;
  • imbunatatesc circulatia sangelui.

Iata mai jos 10 fructe pline de nutrienti pe care sa le consumi cat mai des in perioada sarcinii:

1. Merele

Desi sunt considerate unele dintre cele mai banale fructe, ele se numara printre cele mai sanatoase. Pe langa faptul ca accelereaza tranzitul intestinal, previn anemia, mentin greutatea in limite normale si ofera energie organismului, ele  sunt o sursa buna de vitaminele A si C. Diverse studii au aratat ca merele protejeaza bebelusul mai tarziu in copilarie de astm si diverse probleme de respiratie.


2. Caisele

Caisele contin vitaminele A, C, E, fosfor, calciu, fier, seleniu, tiamina, licopen, magneziu, zinc, cupru, folati, vitamina B6, potasiu si foarte mult betacaroten. Ele previn anemia, intaresc sistemul imunitar, imbunatatesc circulatia sangelui, accelereaza tranzitul intestinal, previn tulburarile digestive, scad colesterolul, combat astenia si depresia, trateaza insomnia si mentin sanatatea ochilor. Caisele ajuta femeile insarcinate mai ales prin faptul ca ajuta la echilibrarea nivelului de provitamina A din organism.

3. Ciresele

Ciresele sunt o sursa foarte buna de vitamina C, importanta pentru a tine la distanta bolile de sezon ca raceala si gripa. Ciresele, pe langa vitaminele si mineralele pe care le contin, sunt bogate in fitonutrienti cu efecte anti-inflamatorii, importante pentru o mai buna calitate a somnului si pentru ameliorarea crampelor musculare.

4. Rodiile

Rodiile sunt considerate printre cele mai benefice alimente pentru sarcina. Ele sunt bogate in antioxidanti, potasiu, vitamina C, fibre, fier si vitamina K, o vitamina esentiala pentru prevenirea cheagurilor de sange. Rodiile mai au avantajul ca sunt usor tolerate de stomacul gravidelor, mai ales ca sunt acrisoare si ajuta la atenuarea greturilor frecvente din timpul sarcinii.

5. Bananele

Considerata o adevarata doza de energie, datorita continutului mare de potasiu si magneziu, banana este o gustare pe care e musai sa o ai mai mereu la indemana. Banana are avantajul ca nu este acida si este potrivita pentru momentele in care te supara refluxul gastric. De asemenea, ele mai contin potasiu, important pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, dar si triptofan, pentru un somn linistit si stimularea lactatiei. Indiferent daca iei sau nu vitamine in perioada sarcinii, este recomandat sa mananci cate o banana in fiecare zi.

6. Afinele

Stiai ca afinele se numara printre fructele cu cel mai mare continut de antioxidanti? Ele protejeaza vasele de sange si mentin fluxul sanguin in limite normale, tin la distanta infectiile urinare, combat oboseala, imbunatatesc acuitatea vizuala si amelioreaza varicele si hemoroizii prin faptul ca imbunatatesc circulatia venoasa.

7. Perele

Perele sunt recomandate mai ales in momentele de constipatie severa, ele fiind foarte eficiente cand vine vorba de accelerarea tranzitului intestinal. Alt avantaj al consumului de pere este continutul mare de acid folic, esential pentru prevenirea defectelor de tub neural la fat. De asemenea, perele ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si a alergiilor, intaresc sistemul imunitar, trateaza afectiunile pulmonare usoare si scad colesterolului.

8. Pepenele rosu

Hidratarea este foarte importanta, mai ales in timpul sarcinii, cand bebelusul are nevoie de multe lichide pentru a se dezvolta sanatos si armonios. Pepenele rosu contine peste 90% apa, este bogat in licopen, un antioxidant care impiedica ingrosarea peretilor arteriali, potasiu, esential penteu energizarea organismului, vitaminele A, C, E, D, dar si fier, calciu, magneziu si mangan.

9. Kiwi

Datorita continutului mare de fosfor, fructul kiwi ajuta la o mai buna circulatie a sangelui. De asemenea, continutul mare de vitamina C, de doua ori mai mult decat cel din portocale, il face un fruct important pentru intarirea sistemului imunitar. Alti nutrienti care se gasesc in kiwi sunt acidul folic, antioxidantii, fibrele, vitaminele A si E, dar si potasiul, sodiul, calciul, magneziul.

10. Fructul de avocado

Avocado este bogat in acizi grasi Omega-3, necesari pentru dezvoltarea creierului fatului, dar si in vitamina K, fibre, acid folic, potasiu, vitaminele B3 si B6, vitamina C si cupru. Consuma cat mai mult avocado pe paine, in salate sau preparat sub forma de guacamole.

Citeste si:

Ceaiuri permise si interzise in perioada sarcinii

Sunt permise alimentele picante in timpul sarcinii?

Ce bauturi sunt recomandate in timpul sarcinii?

Sursa foto: fruitsandveggiesmorematters.org.

 

Adauga comentarii!