Moduri simple de a fi un parinte mai bun

Este inceput de an si cu totii ne facem planuri sa ne descurcam mai bine in anul care vine. Si, daca suntem parinti, atunci ne dorim mai ales sa ne descurcam perfect in cea mai importanta sarcina pe care o avem – aceea de a ne creste copiii.

Insa cum putem face asta are raspunsuri foarte variate, in functie de personalitate, varsta copilului, educatie, stil de viata etc. Sa incercam sa simplificam totul astfel incat fiecare sa aplice ideile in propriul caz. De ce anume are nevoie mai ales un copil? Asta nu se va schimba vreodata. De atentie si disponibilitate. Cum s-ar putea traduce asta?


  1. Mai putin ochii in telefon

Parintii au ochii la fel de mult in dispozitive electronice cum ii au si copiii. Este atat de simplu sa te uiti un pic pe facebook, sa mai citesti ceva. Doar ai si tu nevoie de conexiune cu persoanele de varsta ta! Insa pana la varsta de 5 ani si chiar mai tarziu copilul are nevoie de atentia constanta, vrea sa te joci cu el, vrea sa ii zambesti, vrea pur si simplu sa stie ca il privesti. Sa nu crezi ca nu observa ca prefer sa te uiti intr-un telefon in loc sa te uiti la el!

  1. Timp pentru tine

24 de ore pe zi nu iti ajung sa ai grija de copil. Intotdeauna se mai iveste cate ceva. Si asta indiferent daca copilul are sub 1 ani sau peste 6 ani. Asa ca poti ajunge sa te neglijezi cu totul cu anii. O astfel de atitudine nu are cum sa iti faca bine. Si nu stii cand incepi sa tipi. Sau sa rabufnesti intr-un alt mod. Ca sa nu spun ca poti sa te imbolnavesti. Asa ca fa din tine o prioritate. Rezolva cumva, oricum, si acorda-ti si tie timp.

  1. Relaxare, din cand in cand

Copiii sunt la scoala? Atunci neaparat sa ii urmaresti si sa ii ajuti sa aiba cele mai mari note. Si trebuie neaparat sa faca si ceva in plus, poate sport, muzica sau limbi straine. Copiii nu sunt la scoala? Atunci sa-i supui la cat mai multe experiente, sa nu-i lasi vreo secunda sa se plictiseasca, sa le gasesti prieteni si activitati. Este ok, este bine sa fii implicat, este bine sa vrei mai mult. Insa nu uita sa iei o pauza din cand in cand, sa lasi timpul sa curga liber, fara vreo presiune. Vei vedea ca aceste moment vor fi extrem de apreciate.

  1. Responsabilizeaza copiii

Daca nu ai lucruri dificile de facut nu te dezvolti. Acesta este un adevar neindoielnic. Asa ca nu iti mai trata copiii ca pe niste vegetale care trebuie sa creasca intr-o sera. Responsabilizeaza-i. Trebuie  sa stie sa se imbrace singuri, sa isi ia singuri mancare din frigider, sa faca curat, sa se spele etc. In fiecare an trebuie sa capete noi si noi deprinderi, sa devina cat mai independenti. Acesta este scopul tau suprem, ca parinte, asa ii ajuti cel mai mult.

Citeste si

La ce activitati casnice sa iti lasi copilul sa participe in functie de varsta

Copiii care au putine jucarii sunt mai creativi si se plictisesc mai greu

Adauga comentarii!