Greseli pe care le poti evita cand esti parinte

Nimeni nu poate face toate lucrurile tot timpul bine. Si chiar daca ar reusi, cel mai probabil ar fi o persoana extrem de obositoare pentru toata lumea din jur. Insa poti evita cateva greseli comune care iti fac viata de parinte foarte grea.

Sa nu tii seama de varsta copilului

Ti se pare ca oricat ai tipa nu esti ascultata? Ei bine, daca ai un copil de 2 ani este perfect normal. Asa ca nu mai tipa si nu te mai enerva fiindca asta oricum nu schimba realitatea – la 2 ani copiii cel mai probabil nu te asculta.


Sa arunci cu amenintari goale

Nu ajuta la nimic, chiar daca sunt insotite de umor de genul – „Strange-ti jucariile pentru ca altfel iti mananc urechile”. Mult mai util ar fi sa ascunzi telecomanda de la televizor si sa nu o dai inapoi pana cand jucariile nu sunt stranse.

Sa iti explici deciziile pana te incurci cu totul in explicatii

Cand sunt mici copiii nu au nevoie de explicatii prea elaborate. Nu atinge, arde! este exact ce au nevoie. Iar mai tarziu, chiar daca ei ar putea face fata unor explicatii elaborate nu este prea sigur ca tu ai putea. Fiindca totul, la suprafata, poate fi relativizat. Si argumente se pot gasi pentru orice. Ramai la instincte si propriile valori.

Sa crezi ca un privilegiu este un drept al copilului

Sa aiba ce manca, sa poata invata, sa doarma confortabil sunt drepturi. Pe de alta parte insa, sa mearga in tabere sau sa aiba un telefon sunt privilegii. Si acestea trebuie acordata daca suntem multumiti de comportarea lor. Cu alte cuvinte – daca ia note proaste sau nu ajuta in casa de ce le-am da un telefon? Mai ales ca asta poate deveni o minunata modalitate de convingere.

Sa nu il pui sa faca nimic

Cand va ajunge adult, copilul tau nu va stii sa isi faca mancare, sa isi ingrijeasca casa, sa isi planifice banii, sa isi gaseasca ajutor, daca niciodata pana atunci nu s-a lovit de astfel de probleme.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Citeste si

Increderea in sine cu polonicul devine nociva

De ce se enerveaza parintii atat de des pe copiii lor?

Adauga comentarii!