Este normal, face parte din faptul ca esti parinte

Sa fii parinte nu este in niciun caz un lucru usor. Responsabilitatea pe care o ai este foarte mare. La fel si efortul pe care trebuie sa il depui. Asa ca nu se poate ca, la un moment dat sa nu te intrebi daca nu cumva ai gresit tu in ceea ce priveste educatia copilului. Daca nu cumva lucrurile ar fi putut sa fie si altfel.

Ca sa nu punem deasupra tuturor neajunsurilor si sentimentul de vina si de spaima ca poate lucrurile vor scapa iremediabil din control, vom spune ca toate atitudinile si faptele urmatoare ale copiilor sunt normale. Aproape toti le fac la un moment dat. Si probabil ca le-am facut si noi cand eram mici, doar ca acum nu ne mai aducem aminte:


  • Copilul tau va voma, la un moment dat in masina. Si va fi scarbos si dificil sa cureti. Poate ca va fi exact momentul in care te vei grabi foarte tare undeva.
  • Copilul tau va avea un moment in care va urla in magazin. Si pobabil va fi o coada suficient de mare. Nu iti va ramane dacat sa lasi ochii in pamant si sa te rogi sa se termine cat mai repede.
  • Copilul tau isi va pierde lucrurile, constant. Mai ales cand va iesi de sub supravegherea ta directa.
  • Copilul tau va refuza anumite alimente. De fapt, vor fi saptamani intregi in care iti va da impresia ca va trai toata viata numai cu unul sau doua feluri de mancare.
  • Copilul tau va gasi, zilnic, ca nu exista loc mai bun sa se stearga la gura decat bluza ta.
  • Casa ta va fi un imperiu cucerit total de jucarii. Si te vei rani constant calcand pe ele fara sa le observi.
  • Accidentele in ceea ce priveste mersul la toaleta nu tin numai de primii doi ani. Te poti astepta la astfel de surprize chiar si mult mai tarziu.
  • O foarte mare parte din viata ta se va petrece in jurul hranirii copiilor. De la cumparaturi, pana la gatit si pus/strans masa, vei avea impresia ca nu te mai ocupi cu altceva.
  • Copiii vor avea nevoie de tine tot timpul. Dar parca mai ales atunci cand vorbesti la telefon.
  • Probabil ca nimeni nu te-a tras de par, nu te-a lovit sau piscat asa de tare si de des cum o va face copilul tau.

Asa ca daca treci prin vreuna din aceste situatii, si se va intampla destul de des, uita de tendinta de a te invinovati. Nu este nimic in neregula cu modul in care l-ai educat. Este pur si simplu cealalta fata a medaliei, cea in care nimeni nu te face sa simti mai multa iubire, mai multa fericire, mai multa impacare si speranta decat copilul tau.

Photo by Senjuti Kundu on Unsplash

Citeste si

Cum sa obtii un echilibru emotional

Faci o treaba buna, nu te indoi

Adauga comentarii!