Cum sa obtii un echilibru emotional

Cand devii parinte viata ti se schimba intr-un mod brusc, fie ca vrei sau nu. Si ca orice schimbare, mai ales ca este una care iti aduce multe restrictii la lucrurile pe care obisnuiai sa le iubesti, vine cu un cost emotional. Poate sa fie vorba despre stres, poate sa fie vorba despre nemultumire, poate sa fie vorba despre faptul ca te simti prins intr-o capcana. Afli multe lucruri despre tine. Afli multe lucruri si despre partener. Si este posibil ca multe dintre ele sa nu iti placa.

Poti crede ca este numai o perioada de inceput, una care va trece natural cand creste copilul mai mare. Dar o astfel de asteptare nu este realista, nu te mai poti intoarce la starea de dinainte de a avea copii. Ce poti face insa este sa te adaptezi tu, sa iti gasesti echilibrul emotional. Exista cateva paliere mari de care sa tii cont.


Sa ai asteptari realiste

Poti avea o imagine idilica despre ce inseamna sa ai grija de un copil mic sau cum este o familie perfecta. Dar trebuie sa stii si ca uneori bebelusii plang foarte mult, uneori de abia astepti sa iesi din casa si sa te intalnesti cu adulti care nu au nicio legatura cu copiii, uneori nu gasesti nicaieri un sprijin, chiar daca simti ca nu mai poti. Accepta ca se intampla astfel de lucruri, ca nu este totul roz si mergi mai departe fara sa analizezi iar si iar in gand cum de este posibil, fara sa te simti inselata.

Poti sa iti permiti sa fii trista

Din cand in cand te poti simti trista. Poti chiar si sa plangi. Ce conteaza ca ai auzit spunand ca sa ai un nou-nascut este cel mai frumos lucru din viata! Plangi un pic ca sa te linistesti si apoi cauta antidotul ca sa te simti mai bine – poate o plimbare, poate vorbitul la telefon cu o prietena, poate ca o baie. Poti chiar sa te gandesti la trei lucruri pentru care esti recunoscator. Si te vei simti mai bine. Toata lumea are nevoie sa se descarce din cand in cand.

Nimic nu este pentru totdeauna

Cu cat inaintezi in meseria de parinte cu atat realizezi ca nimic nu este pentru totdeauna. Asa nu inseamna sa tratezi lucrurile ca si cum ar fi lipsite de importanta, ci doar sa scapi de permanenta senzatie ca esti intr-o stare de urgenta. Cele mai multe dintre problemele cu care te confrunti atunci cand esti parinte trec de la sine, prin simplul fapt ca trece timpul. Asa ca rasufla – faptul ca ai un copil care se trezeste de 5 ori pe noapte nu inseamna ca vei avea in permanenta un copil care se trezeste de 5 ori pe noapte. La fel, faptul ca acum ai gresit sau nu ti-a iesit totul perfect nu inseamna ca lucrurile nu pot fi remediate, indreptate.

Echilibrul emotional este unul dintre cele mai importante cadouri pe care ti le poti face tie si copilului tau, asa ca nu il neglija.

Sursa foto: thebodyisnotanapology.com

Citeste si

5 pozitii usoare de yoga care te ajuta sa slabesti dupa nastere

12 lucruri care se schimba in stilul tau de viata dupa ce nasti

 

Adauga comentarii!