Ce poate inseamna o buna comunicare in cuplu

Tot auzim ca foarte important in cuplu este sa comunici cu adevarat cu celalalt, asta este ceea ce tine un cuplu impreuna. Asa ca nu poti sa nu te intrebi cam in ce anume ar consta aceasta buna comunicare si cum te-ar ajuta cu problemele concrete pe care le ai (si care om care face parte dintr-un cuplu nu le are?).

Ei bine, cateva reguli sunt foarte importante


Nu invinui generalizand.

Avem tendinta asta, mai ales daca am suportat de cateva ori un anumit tip de comportament. Problema cu invinuirea este insa ca nu atrage cooperarea, ci o atitudine defensiva. Mult mai util ar fi sa enuntam cazul concret care ne-a deranjat ultima oara si ce fel de sentimente ne face el sa avem si de ce.

Intentia este mai putin importanta decat fapta

Ca lucrurile sa mearga bine intr-o relatie este bine ca toata lumea sa fie de acord cu faptul ca a intentiona sa faci ceva nu este echivalent cu a face acel lucru. La fel cum, a nu intentiona sa faci ceva nu sterge faptul ca totusi a-i facut-o. De exemplu, faptul ca ai avut intentia sa te duci sa iei copilul de la scoala nu are nicio valoare in fata faptului ca nu ai ajuns acolo. La fel, faptul ca nu ai intentionat sa superi pe nimeni de ziua de nastere nu sterge faptul ca ai uitat sa iei un cadou.

Fara resentimente

Nemultumirile se pot aduna si aduna pana cand orice punte de comunicare este blocata. Pentru ca nu mai poti sa il asculti cu adevarat pe celalalt daca tu iti repeti in cap o anumita parere deja formata. Singurul mod in care poti face asta este sa lasi trecutul acolo unde este, in trecut si sa incerci sa faci viitorul mai bun.

Chiar reusesti sa il asculti pe celalalt?

De obicei toate certurile pe care incercam sa le rezolvam prin comunicare inseamna de fapt ca asteptam ca sa termine ce are celalalt de spus ca sa putem sa ne spunem in sfarsit si punctul nostru de vedere. Nu exista cu adevarat o deschidere, asa ca in scurt timp va aparea un haos in care fiecare vorbeste pe limba sa si nimeni nu asculta.

Tu ce altceva crezi ca mai este necesar pentru o buna comunicare?

Photo by Matheus Ferrero on Unsplash

Citeste si

Se poate discuta si fara cearta. Trucuri pentru comunicarea eficienta

Certurile intre parinti si copiii

Adauga comentarii!