Se poate discuta si fara cearta. Trucuri pentru comunicarea eficienta

Discutiile sunt imposibil de inlaturat dintr-o relatie. Pentru ca suntem atat de diferiti. A le inlatura nu inseamna nimic altceva decat ca ne inchidem in noi, ca ne ascundem sentimentele, ceea ce, invariabil, duce la o racire a relatiilor.

Prin urmare, trebuie sa comunicam, chiar daca sunt lucruri mai neplacute pe care vrem sa le spunem. Prin comunicare, daca este bine facuta, putem ajunge sa rezolvam probleme si, in acelasi timp, sa atingem un sentiment mai mare de apropiere. Pentru asta insa trebuie sa fim atenti ca atunci cand comunicam sa nu ranim sau sa suparam.


Uite 5 lucruri de care psihologii spun ca trebuie sa tii cont pentru o buna comunicare

Alege bine momentul

Asigura-te ca este momentul potrivit sa deschizi o discutie, nu o face dintr-un impuls de moment. Intreaba-ti si partenerul daca pentru el este un moment potrivit. Daca nu, atunci stabiliti impreuna o alta zi/ora.

Incearca cu adevarat sa auzi ceea ce iti spune

Nu respinge din start ceea ce iti spune si nu simti ceea ce iti transmite ca pe o invinovatire la adresa ta. Chiar incearca sa intelegi punctul sau de vedere si renunta la tendinta de a te apara. Scopul discutiei voastre este altul – sa gasiti o solutie comuna.

Vorbeste despre emotiile tale

Desigur, trebuie sa vorbesti despre emotiile tale pentru ca vrei sa rezolvi aceste sentimente negative. Insa vorbeste despre ele fara a le pune in carca celuilalt. Nu spune „Ma superi foarte tare” pentru ca partenerul tau va deveni defensiv si mai putin inclinat sa coopereze.  Mult mai utila este o abordare „Sunt foarte suparata”.

Spune clar ce vrei

Nu te astepta ca partenerul tau sa ghiceasca ce iti doresti sau ce simti. Trebuie sa o spui tu intotdeauna foarte clar.

Stai departe de cuvinte urate sau strigate

Acestea nu au ajutat niciodata in niciun fel la rezolvarea problemelor. Dimpotriva. Daca simti ca nu poti vorbi calm ia o pauza si revii la discutie mai tarziu.

Photo by Gabby Orcutt on Unsplash

Citeste si

Schimbari in viata de cuplu dupa nastere

Ce poti face pentru relatia ta dupa ce ai nascut

Adauga comentarii!