Mai putin stres la examenele scolare

Examenele scolare sunt printre cele mai stresante lucruri din viata unui copil mai mare. Motivele sunt multiple si difera de la caz la caz: de la presiunea de a obtine rezultate foarte bune, pana la greutati de concentrare sau de intelegere.

Implicarea parintilor poate avea un impact semnificativ asupra reducerii stresului, iar principalul rol nu este de gardian, asa cum am crede, ci de suport. Uite 4 lucruri pe care le-ai putea face:


Program de studiiu

Ajuta la crearea unui program de studiu si imparte materia astfel incat copilul sa nu simta ca nu mai are timp sa o parcurga. Asta presupune sa fii la curent atat cu ceea ce trebuie sa stie, cat si cu eventualele probleme care pot sa apara – necesitatea de a te concentra mai mult pe anumite subiecte pentru a le intelege, necesitatea de a repeta mai mult pentru a le retine etc.

Ofera ajutor

Asta nu presupune sa faci tu o parte din munca si, este posibil, ca o parte din subiecte nici sa nu le stapanesti, dar poti urmari sa fie scris corect si frazele sa fie inteligibile, poti intreba formule sau sa asculti definitii, poti cere sa ti se explice, intrucat atunci cand expui un subiect este cea mai sigura modalitate de a-l intelege.

Spatiu de studiu

Stim din propria experienta ca este greu sa faci ceva dificil daca tot esti intrerupt. Asa ca ai grija sa aiba propriul spatiu de studiu, un loc unde nu va fi deranjat de alti frati sau de animalele de companie. Pe aceeasi linie, ai grija sa nu intervina distrageri nici din exterior, cum ar fi implicarea social media a copilului.

Program sanatos

Daca nu ai grija de corp, nici mintea nu functioneaza cum trebuie. Copilul este posibil sa aiba tendinta de manca alimente mai putin sanatoase, de a nu dormi suficient sau de a renunta la petrecerea timpului in aer liber, insa tu trebuie sa ai grija ca asta sa nu se intample. Scoala este un maraton si pentru a obtine rezultate pe termen lung stilul de viata sanatos este esential.

Photo by Johnny McClung on Unsplash

Adauga comentarii!