La ce varsta ii poti lasa pe copii singuri acasa?

Generatia noastra a ramas singura acasa la o varsta destul de timpurie, in general odata cu inceperea scolii. Dar ne amintim foarte clar ca am trecut astfel si prin cateva situatii mai periculoase si am fost norocosi ca am scapat cu bine.

Pentru copiii nostri ne dorim ceva mai multa siguranta, mai ales daca putem sa jonglam cu timpul si resursele pe care le avem. Nu exista o varsta standar la care putem lasa copilul singur acasa, dar in mare alegerea este de 10-11 ani, odata ce trec in scoala gimnaziala.


Daca te hotarasti sa lasi copilul singur acasa, intrebarile la care trebuie sa raspunzi sunt urmatoarele:

  • Cat timp va ramane singur? 

Cel mai sigur este sa incepi cu o perioada mai mica de timp, pe care sa o cresti treptat, pe masura ce capata noi abilitati: poate sa isi ia singur mancare, poate sa invete singur.

  • Are pe cine sa contacteze in caz de nevoie?

Copilul trebuie sa aiba un mijloc de comunicare la indemana, sa isi stie adresa, sa fie familiarizat cu vecinii, sa stie numarul de urgenta si un alt numar de telefon in afara de al tau. Toate acestea cresc gradul de siguranta, dar nu strica sa verifici si tu ce mai face in mod regulat.

  • Poate lua decizii rezonabile?

Nu se poate stii niciodata cu siguranta ce se va intampla. Daca sa zicem ca vei intarzia, poti sa te bazezi pe el ca va avea grija sa manance sau ca nu se va implica in activitati potential periculoase?

  • Va respecta regulile chiar daca nu esti acolo?

Fiecare casa are propriile reguli, concepute pentru a fi in siguranta. Si copilul ar trebui sa le cunoasca si sa le aplice si cand nu este supravegheat. De exemplu, nu te joci la gaze, nu lasi apa pornita etc.

Nu face acest pas insa pana cand copilul nu simte ca nu are nicio problema daca ramane singur acasa. Altfel va fi mult prea stresat ca sa poata urmari lista ta cu lucruri pe care sa le faca si pe care sa nu le faca. Si creste gradual timpul cand ramane singur acasa.

Photo by Allen Taylor on Unsplash

Adauga comentarii!