Cum sa ii vorbesti unui copil de gradinita despre sex

Educatia sexuala trebuie facuta mai ales in familie. Este mult mai bine decat sa afle mai tarziu de la prieteni sau navigand fara oprelisti pe internet.

Cu cat incepi mai devreme, cu atat iti va fi mai usor sa abordezi subiectul.


Scopul, la inceput, pana in 2 ani, este sa il ajuti pe copil sa se simta confortabil cu propriul corp. Incepe prin a numi partile corpului in mod corect – penis si testicole pentru baietei, vulva si vagin pentru fetite.

Lasa-i sa se atinga, ceea ce vor si face atunci cand sunt dezbracati, la baie.

Vorbeste despre diferentele dintre fetite si baietei. „Da, Mihai este baiat si are penis”.

Vorbeste despre ce face fiecare parte. De exemplu cum faci pipi si in cazul fetitelor si in cazul baieteilor.

Vorbeste despre reguli privind nuditatea. De exemplu, ca nu este in regula sa fii dezbracat intr-un magazin.

Cand copilul ajunge la gradinita poti sa elaborezi mai departe:

Unele parti ale corpului sunt private. Daca nu ii spui nu are de unde sa stie ca nu are voie sa atinga partile intime ale altor oameni si nici sa se lase atinsi. Este posibil sa gasesti copiii deseori jucandu-se in acest fel. Intrerupe-le jocul, atrage-i catre altceva si explica iar si iar care sunt limitele.

Cand este alaturi de cineva din familie se poate dezbraca, insa nu daca este cineva strain, chiar daca este la el acasa.

Si intimitatea altor persoane trebuie respectata. De exemplu, nu pot intra la baie inainte sa ciocane si sa li se acorde permisiunea daca este cineva inauntru.

Vor fi curiosi si cum apar bebelusii. Trebuie renuntat la explicatiile cu barza. Dar nu trebuie intrat in explicatii mult prea elaborate la aceasta varsta. Este suficient daca stiu ca bebelusii cresc in burta mamei lor. Eventual poti sa spui si ca este nevoie de o parte de la baarbat –sperma si o parte de la femeie – ovulul pentru a se forma un bebelus. Si, desigur, spune-le ca bebelusi fac numai adultii, copiii nu ar trebui sa aiba astfel de preocupari.

Nu uita sa le amintesti ca fiecare poate stabili in ceea ce priveste corpul sau. Ca nu trebuie sa se lase imbratisat daca nu are chef de asta, chiar daca este vorba despre cineva apropiat. Si ca, la fel, trebuie sa respecte alegerile celorlalti in aceasta privinta.

Adauga comentarii!