Cand este pregatit bebelusul pentru diversificare

Multi parinti se grabesc sa inceapa aceasta noua etapa a vietii lor, sperand ca ea va veni la pachet cu un bebelus mai intelegator, care va dormi mai mult. In practica insa lucrurile nu stau atat de simplu. Pentru ca este vorba despre dezvoltarea unui set complet nou de aptitudini. Iar asta este intotdeauna dificil. Si cu atat mai mult daca bebelusul nu este pregatit pentru asta!

Recomandarea generala este sa incepi alimentele solide de la varsta de 6 luni (cel mai devreme fiind posibil dupa 4 luni). Dar copiii nu sunt toti la fel.


Trebuie sa urmaresti urmatoarele semne:

  • Bebelusul isi sustine bine capul, altfel i-ar fi mult prea dificil sa inghita. Trebuie sa poata sta si in fundulet, chiar daca inca are nevoie de un suport.
  • Bebelusul se arata interesat de mancare si te priveste in timp ce mananci. Este posibil sa mimeze faptul ca mesteca in acelasi timp cu tine, sa saliveze, ba chiar sa se intinda sa iti ia mancarea din farfurie si sa o duca la gura.
  • Nu pare sa se mai sature doar din mesele cu lapte. Odata ce incepi insa diversificarea nu trebuie sa renunti la mesele cu lapte. Alimentele solide sunt numai o completare.
  • Bebelusul isi deschide gura atunci cand ii oferi mancare cu lingura. In momentul in care ii introduci lingura in gura o accepta si buzele se strang in jurul ei.

Cateva sfaturi pentru primele mese:

  • Alege o perioada in care bebelusul este vesel. Nu trebuie sa fie nici obosit si nici flamand, ca sa fie deschis la aceste noi experiente. Cu un copil atat de mic este, desigur, dificil sa prinzi un astfel de moment, asa ca inarmeaza-te cu rabdare si incearca de cate ori este nevoie.
  • Nu te agata neaparat de faptul ca trebuie sa fie ora de masa. Poate sa fie orice moment al zilei in care bebelusul este binedispus.
  • Nu merge pe ideea ca va accepta mai usor acest nou mod de a se hrani daca ii este foame. Chiar dimpotriva, il vei supara. Asa ca da-i laptele cu care este obisnuit si apoi incearca si lingurita cu piureu.

Asteptari realiste

  • Daca accepta o lingurita, doua te poti declara multumita. Nu insista pentru mai mult.
  • Cel mai probabil se va murdari. Asa ca imbraca-l cu ceva care nu vrei sa fie impecabil.
  • Cel mai probabil te vei murdari si tu in acest proces.

Nu uita sa faci poze, sa filmezi. Este un moment memorabil!

Sursa foto: harlowsearth.com

Citeste si

10 alimente interzise bebelusilor pana la varsta de 1 an

3 retete cu iaurt grecesc pentru bebelusi

Adauga comentarii!