Cand bebelusul nu mai vrea sa doarma – luna 4

Oricum suntem ametiti de lipsa de somn si de oboseala atunci cand suntem proaspat parinti. Ni se pare ca nu se poate mai rau de atat. Insa…ne inselam. Exista asa numite perioade de regresie a somnului in care bebelusul se scoala fara sa fie odihnit, plange si foarte greu este adormit la loc. Acestea apar de obicei in lunile 4, 8 si 12 de viata.

Ce nelinisteste somnul de la 4 luni

De abia incepusem sa ne mai relaxam un pic. Parca bebelusul intelege mai bine ca se doarme mai ales noaptea. Insa nici nu apuci sa spui hop, ca iar se da totul peste cap. Te gandesti ca poate s-a imbolnavit si il doare ceva, ca poate ii apar primii dintisori, insa de fapt este vorba despre o dovada ca bebelusul devine mai matur, oricat ar parea de improbabil.


Acum si somnul bebelusilor capata doua etape distincte, unul linistit si unul activ. Iar daca este obisnuit sa fie linistit de catre parinti, la fiecare tresarire se va trezi si va astepta sa vina cineva sa il adoarma din nou. Partea a doua a noptii va fi cea mai dificila, atunci fiind perioada in care bebelusul se va trezi cel mai frecvent.

Poate sa fie vorba si despre faptul ca apare o dezvoltare brusca a creierului in jurul acestei varste. Bebelusul este dintr-o data mult mai alert si foarte preocupat sa isi controleze cat mai bine membrele, ba chiar si sa se rostogoleasca. Probabil ca totul i se pare mult prea palpitant, asa ca doarme mai prost.

Poate sa ii fie foame mai des. Nu avem cum sa eliminam aceasta posibilitate intrucat cresterea brusca poate sa duca la nevoia de a manca mai frecvent. Uneori cea mai simpla solutie, mai ales daca sunteti cu totii obositi, este sa ii dai rapid sa manace si sa mergeti toti la culcare.

Ce poti face in aceste perioade

O rutina de somn este buna atat pentru tine cat si pentru bebelus. Asa ca mergeti amandoi la culcare devreme, ca sa puteti profita impreuna de prima perioada a noptii, care este mai linistita.

Linisteste-l atunci cand are nevoie de asta. Este vorba despre un bebelus mic care trece prin schimbari mari si are nevoie de linistea pe care tu i-o poti oferi. Asa ca ofer-o, chiar daca uneori inseamna sa ii faci masaj la 2 noaptea.

O astfel de problema legata de somn ar trebui sa fie una temporara, desigur, pana la urmatoarea regresie. Este bine sa fii atenta si sa incerci, treptat, sa il aduci pe bebelus la stadiul de a dormi singur, linistit. Nu ai vrea sa ajungi sa stai noaptea in permanenta treaza. Pe de alta parte, o perioada de regresie de somn nu este deloc potrivita pentru a invata copilul sa doarma singur sau sa-si formeze un tipar de somn. Cel mai adesea el isi revine singur, la fel de brusc cum a si inceput perioada.

Photo by Jelleke Vanooteghem on Unsplash

Citeste si

12 motive pentru care plang bebelusii

Cum se dezvolta creierul bebelusului pana la varsta de 1 an

 

Adauga comentarii!