Activitati pentru intelegerea unui text

Sa intelegi un text inseamna sa faci conexiuni. Iar acestea sunt din ce in ce mai complexe pe masura ce cunostintele tale sunt mai variate si mintea este invatata sa le faca. Este, prin urmare, rezultatul unor exercitii. Si nu trebuie sa le lasi numai in seama scolii, poti si tu antrena mintea copiilor sa inteleaga ceea ce citesc.

Primul pas pentru intelegerea unui text este sa ti-l amintesti. Iar pentru asta sunt cateva tipuri de jocuri pe care le ai la indemana:


Interpreteaza

Poti incepe prin a improviza o scena pe care sa interpretezi personajele, ca intr-un joc de papusi. Urmatorul pas ar fi sa lasi copilul sa interpreteze un personaj in timp ce tu interpretezi altul. Asta l-ar putea ajuta sa intre in pielea personajului si sa ii inteleaga motivatiile.

Deseneaza

Nu numai personajele sunt importante, ci si inlantuirea actiunii. Asa ca deseneaza cateva scene mai importante. Talentul la desen nu este important aici, ci cat de mult a inteles si retinut.

Urmatorul pas in a intelege un text este sa mergi dincolo de ceea ce este spus explicit. Iar pentru asta ai la indemana alte instrumente.

Imaginatia

Indeamna copilul sa inventeze o urmare a povestii sau un final alternativ. Nu va fi dificil, copiii fac asta in permanenta atunci cand se joaca.

Propria experienta

Intelegem ceva atunci cand putem sa ne raportam la lucrul respectiv prin prisma unor experiente similare. Si putem discuta despre asta – poate este o carte in care apare un animalut de companie si copilul nostru are si el unul.

Photo by Johnny McClung on Unsplash

Adauga comentarii!