Trucuri pentru parinti cu rabdarea pusa la incercare

Te bucuri ca nu mai este bebelus si sunt unele lucruri pe care copilul le poate face singur. Pe de alta parte, aceasta etapa nu este deloc usoara pentru parinti, intrucat are o foarte mare incarcatura psihologica. Este momentul in care se pun bazele disciplinei si ai impresia ca nu esti auzit deloc. Parca era mai simplu cand il luai pe sus fara sa-l mai intrebi ce parere are despre asta!

Cateva trucuri iti pot veni in ajutor.


Trebuie sa stii exact ce vrei sa ceri

In general, de la copiii mici nu cerem asa de multe lucruri, ci mai ales sa respecte un program si anumite reguli care ii tin in siguranta. Odata ce ai stabilit ceea ce este foarte important uita de negociere, cere lucrurile respective tot timpul si ferm, folosind o voce calma.

Nu va trece mult timp si copilul le va invata si se va obisnui cu ele. Tine insa cont de varsta copilului si nu cere lucruri prea complexe si nici ce parere are el despre ceea ce-i ceri.

Lauda cand face ceea ce trebuie

Nu trece peste comportamentul care arata ca te asculta, subliniind numai ceea ce nu face bine. Daca mananca atunci cand ii dai mancare, daca accepta sa fie imbracat pentru a merge in parc, daca accepta sa asculte o poveste inainte de culcare, toate acestea sunt comportamente dorite pentru care trebuie sa il lauzi pe copil.

Este mult mai simplu sa obtii cooperarea daca lauzi ceea ce merge bine decat daca il certi pentru ceea ce merge rau.

Reguli clare

Copiii trebuie sa stie exact care sunt regulile si ce se intampla daca nu le respecta. Discuta despre reguli cu copilul, aminteste-le des, implica-l pe copil in stabilirea acestor reguli. Ai grija sa spui si care sunt consecintele negative daca nu respecta regulile si nu le renegocia. Trebuie sa te tii de cuvant, astfel incat copilul sa ia regulile in serios.

Photo by Pascal van de Vendel on Unsplash

Adauga comentarii!