Bebelusul meu nu pare sa doarma niciodata

Daca ai ajuns sa iti spui asta, sa stii ca nu esti singura persoana, deprivarea de somn este printre cele mai mari probleme pe care le au proaspetii parinti. Si, din pacare, este accentuata de anxietatea si sentimentul de culpabilitate cu care este insotita. Ne spunem lucruri care nu sunt adevarate precum:

Ar trebui sa imi pot face bebelusul sa doarma

Sunt multe carti si multe cunostinte care pretind ca o rutina de somn este suficienta pentru a avea un copil care doarme mult, fara sa deranjeze somnul adultilor. Ceea ce te poate duce la asteptari nerealiste. Bebelusii se trezesc adesea din somn fie pentru hrana, fie pentru ca simt nevoia sa fie mangaiati. Aceasta este rutina lor si este suficient de greu sa ii faci fata, nu mai ai nevoie de comparatii care sa te faca sa te simti inadecvat.


Copiii tuturor dorm bine

Poate ca din exterior poti avea aceasta parere, insa mai mult ca sigur nu cunosti toate detaliile. Nu exista nicio reteta universala pentru ca un copil sa doarma bine. Si chiar daca doarme bine acum nu exista nicio garantie ca o va face la fel si in viitor. Cu siguranta tu iti cunosti cel mai bine copilul, iar modalitatea pe care o folosesti in prezent pentru a-l adormi este cea potrivita. La fel de adevarat este ca in viitor este posibil sa simti nevoia sa o modifici. Astfel de schimbari sunt normale si nu inseamna ca faci ceva gresit.

Nu voi mai face fata

Este normal sa te simti obosita cand esti deprivata de un somn odihnitor de atata timp. Iar oboseala te face sa te indoiesti foarte tare de tine. Uneori nu poti face altceva decat sa accepti ca aceasta este situatia. Este doar o perioada trecatoare in dezvoltarea copilului tau, asa ca in loc sa cauti solutii in a-l schimba pe copil cauta solutii ca sa iti fie tie mai usor: poate sa apelezi la cineva care sa te ajute? poate o discutie cu partenerul?

Photo by Sergiu Vălenaș on Unsplash

Adauga comentarii!