Cum poti dezvolta abilitatile sociale ale copilului tau

Abilitatile sociale se dezvolta de-a lungul intregii vieti. Este adevarat ca unii copii se descurca, intuitiv, mai bine in interactiunea alti oameni, insa toti copiii au nevoie de indrumare. Iar cea mai buna indrumare vine din partea parintilor. Intrucat de la ei invata, zilnic, cum sa se poarte.

Ce poti face pentru a avea un copil cu bune abilitati sociale? Urmareste cateva atitudini si actiuni ale tale, intrucat copiii invata prin imitare.


Priveste-l in ochi

Atunci cand vorbesti cu copilul tau priveste-l in ochi si incearca, pe cat posibil, sa fii la inaltimea sa. Astfel incat ei sa simta cu adevarat conexiunea, indiferent ca ne jucam sau le dam o indicatie.

Copilul va pricepe ca privitul in ochi inseamna ca are atentia ta totala, fara nicio distragere.

Postura deschisa

Prin corpul nostru transmitem ca interactiunea cu celalalt va fi bine primita sau nu. O interactiune bine primita este una care invita sa te apropii, care nu pune niciun obstacol, chiar si simbolic, intre. Astfel, umerii trebuiesc indreptati catre interlocutor si evita incrucisarea bratelor.

Astfel arati interes pntru gandurile si sentimentele celeilalte persoane.

Abilitati de ascultare

A asculta pe cineva nu inseamna sa astepti sa termine ca apoi sa vorbesti tu. Trebuie sa fie o ascultare activa, in care repeti anumite parti din ceea ce auzi astfel incat sa te asiguri ca ai inteles bine. Poti face un sumar sau poti cere mai multe clarificari.

Dezvoltarea vocabularului

Cu cat vorbesti mai mult cu copilul tau, cu atat acesta va fi mai capabil sa se exprime mai nuantat, mai adecvat. Foloseste cat mai multe cuvinte, chiar pe cele pe care stii ca inca nu le cunoaste. Le va invata astfel, pe parcurs, din context.

Cititi multe carti si discutati despre ceea ce ati citit.

Interactiuni directe

Ca sa invete cum sa se comporte cu ceilalti este bine sa iti lasi copilul sa te vada cum interactionezi cu cat mai multe persoane. Pentru ca noi comunicam foarte mult prin atitudinea corporala si el ajunge astfel sa citeasca aceste semne.

Joaca

Copiii invata cel mai mult prin joaca. Poti atat sa te joci tu cu el, cat si sa ii oferi oportunitatea de a se juca cu alti copii de varsta sa. Cand faci asta, incearca sa nu intervii in interactiunea lor decat cand este absolut necesar.

Mai tarziu, joaca va fi inlocuita cu discutii. Cand va creste puteti discuta despre ce fel de prieteni i-ar placea sa aiba si ce fel de prieten ar vrea el sa fie, de exemplu.

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Citeste si

7 moduri prin care ajuti copilul sa invete sa vorbeasca

Cat de bine poate copilul meu sa relationeze cu ceilalti?

Adauga comentarii!