De la cariera la cresterea bebelusului

Cat de greu poate sa fie? Copiii cresc si ei pe langa tine, pe masura ce iti duci viata inainte asa cum o aveai.

Aceasta este o parere pe care am auzit-o foarte des inainte de a avea copii si nimic nu poate sa fie mai departe de adevar. Desi nu sustin nici parerea opusa, ca ti s-ar fi terminat viata cu totul. Pur si simplu este o altfel de viata. Si asta poate sa fie foarte bine, daca stii cum sa o imbratisezi.


Diferentele sunt mari – nu stii toate raspunsurile, lipsa de somn isi spune cuvantul, poti sa planifici, dar lucrurile pot iesi altfel decat te astepti pentru ca nu sunt sub controlul tau etc. Poti sa te simti izolat, poti sa simti ca ti-ai pierdut identitatea. Care este atitudinea castigatoare?

Imbratiseaza partea ta feminina

Se spune despre femei ca sunt intuitive, ca solutiile lor nu tin neaparat de analiza si control, ci mai degraba de emotii.

Chiar daca tu nu crezi asta despre tine, cu un bebelus mic imbratiseaza si aceasta latura. Intuitia materna poate sa iti dea raspunsuri mai bune decat ale oricarui specialist. Sa fii prezenta cu toata fiinta ta pentru bebelus este cel mai bun lucru pe care il poti face.

Uita de asteptari

Desigur ca ti-ai facut tot felul de planuri despre cum va decurge viata ta de acum inainte, despre cum vei fi ca mama, despre cum va fi bebelusul, despre cum veti fi ca familie. Rareori aceste asteptari se implinesc intocmai pentru ca multe lucruri sunt in afara controlului tau si pentru ca pana nu treci efectiv prin experienta este greu sa iti inchipui. Iar ceea ce citesti pe internet mai mult te poate incurca.

Asa ca pastreaza mintea si inima deschisa pentru ce este nou.

Concentreaza-te pe prezent

Chiar daca iti place sa vezi totul ca o permanenta crestere si sa castigi victorii, cu un copil mic concentreaza-te pe prezent, pe exact ceea ce este acum. Lucrurile se vor rezolva, cumva. Incearca sa te descurci cat de bine poti, fara sa te judeci prea tare.

Este o experienta cu totul noua, asa ca poate uneori nu iese cat de bine ai sperat, dar nu iti pierde increderea in abilitatile tale. Nimeni nu este perfect.

Nu uita de ce iti aduce tie placere

Cu siguranta serviciul tau nu era tot ceea ce esti. Si nici faptul de a fi mama nu te reprezinta in totalitate. Mai sunt si alte lucruri. Si incearca sa le aduci in viata ta, fie ca este vorba despre muzica, despre prieteni, despre carti sau sport.

Acorda-ti zilnic cateva minute pentru aceste lucruri.

Photo by rawpixel on Unsplash

Citeste si

Ce este dificil in a fi o mama care sta acasa

Copiii au mai crescut. Este mai usor?

Adauga comentarii!