Cat de bine poate copilul meu sa relationeze cu ceilalti?

Cea mai mare parte a succesului sau insuccesului nostru (chiar si cand este vorba despre lucruri banale, cum ar fi sa iti cumperi o paine) depinde de cunostintele sociale pe care le avem  – cat de bine ii intelegem pe cei din jur si cat de bine ne putem exprima.

Asa ca nu este de mirare daca te intrebi cum se dezvolta aceasta capacitate de comunicare cu ceilalti si daca iti poti ajuta copilul sa se descurce mai bine.


Fara indoiala, sunt mai multe etape. In prima etapa copiii nu comunica chiar atat de bine unii cu altii. Insa se pregatesc intens, imaginandu-si fel de fel de jocuri. Pana la 6 ani abilitatile sociale nu prea sunt dezvoltate si majoritatea interactiunilor privesc impartirea jucariilor.

De la 7 ani in sus insa lucrurile incep sa se schimbe. Si asta pentru ca copiii capata abilitatea de a intelege si punctul celuilalt de vedere. Si asta ii da capacitatea de a negocia.

Cel mai mult insa copiii invata despre comunicare de la parintii lor. Asa ca este bine sa te asiguri ca nu exista probleme de comunicare in ceea ce te priveste.

Care sunt ingredientele unei bune comunicari?

  • Contactul vizual. Cand ii spui ceva copilului priveste-l in ochi si acorda-i atentia ta completa. Vei fi uimita sa afli cat de rar faci asta cu adevarat.
  • Limbajul corporal. Comunicam usor cu persoanele care arata deschidere. Iar limbajul corporal spune foarte multe. Atunci cand comunici cu o persoana este bine sa ai ambii umeri indreptati spre ea si sa nu iti incrucisezi bratele sau sa pui alte obiecte intre tine si interlocutor.
  • Ascultare activa. Ascultarea activa presupune ca participi – ceri mai multe informatii, reformulezi astfel incat sa te asiguri ca ai inteles etc
  • Interactiuni fata in fata. Copilul trebuie sa vada exemple de comunicare cate mai multe si mai variate, asa ca este util sa fiti amandoi in cat mai multe situatii.

Ai rabdare, toate aceste abilitati se dezvolta in timp si fiecare copil o face in propriul sau pas. Vorbim despre lucruri mult mai greu de inteles decat cum se face un cozonac, unde exista o reteta stricta care trebuie urmata. Asa ca trebuie sa-i dam copilului sansa sa isi explice singur ideile, sa faca pasi timizi pentru a le pune in practica si, poate, sa le ajusteze pe parcurs.

Asa ca ai rabdare si da-i copilului sansa de a-si rezolva singur problemele ce tin de comunicare, fiind in acelasi timp un bun exemplu.

Photo by Andrea Tummons on Unsplash

Citeste si

Cum iti ajuti prescolarul sa aiba un vocabular mai bogat

Cum comunici cu copilul care nu vrea sa vorbeasca

Adauga comentarii!