Ce ii poti spune copilului tau cat mai des

Niciodata in viata noastra nu am mai avut atata putere asupra unei alte fiinte. Si cu o mare putere vine si o mare responsabilitate. Nu putem sa ne prezentam oricum ne vine. Putem mai mult de atat. Putem sa ne comportam conform unui anumit plan.

Si, daca vrei sa ii dai copilului tau incredere in el, asta este ceea ce trebuie sa ii spui:


Esti puternic(a)

Sa ii spui ‘Esti puternic(a)’ atat de des si atat de tare incat sa se auda deasupra cuvintelor pe care le vei spune oricum, de grija – nu mai alerga, sa nu cazi; pune-ti caciula in cap, sa nu racesti; nu traversa fara sa te tin de mana; sa ma suni inainte de cursuri, in fiecare pauza si cand ai ajuns acasa.

Da!

Vom spune Nu de nenumarate ori, este imposibil sa ocolim asta – fiindca suntem cei care structuram viata copilului pana cand devine independent. Insa atunci cand spunem Da! sa o facem din inima si cat mai siguri pe noi. Si sa incercam sa spunem Nu cat mai rar, numai cand este vorba despre lucruri cu adevarat importante.

Respira, te vei descurca

Nu toate lucrurile ne ies foarte simplu – uneori ne este greu sa ne facem prieteni, alteori ne ies dintii stramb si trebuie sa purtam aparat, uneori nu stim cum sa ne facem placuti profesorilor, alteori avem gusturi pe care ceilalti nu le inteleg. Lucrurile sunt rareori simple, momentele dureroase vor aparea toata viata. Priveste-te cu intelegere, respira si cauta solutii, te vei descurca.

Ignora

Nu iti poti trai viata analizand in permanenta ce au altii sau ce vor ei sau ce spun ei despre tine. Adesea vor spune sau vor face lucruri care te vor durea. Se poate adesea ca, prin comparative, sa ramai cu impresia ca tu nu esti destul de bun. Asa ca nu te compara si nici nu baga prea mult de seama. Important este ce iti spui tu despre tine, unde esti tu comparativ cu planul tau pentru tine.

Te iubesc

Este cumva de la sine inteles ca iti iubesti copilul, insa si mai bine este atunci cand auzi cuvintele, cand primesti o imbratisare. Pentru ca, desigur, primesti si priviri dezamagite si lipsa de atentie si uneori si cuvinte care dor. Asa ca este bine sa primesti si iubire cat mai vocala. Pentru ca iubirea iti da aripi!

Citeste si

Cum comunici cu copilul care nu vrea sa vorbeasca

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

Adauga comentarii!