Cand copilul tipa des

Copiii mici nu au deloc rabdare. Si nu le place cand li se interzice ceva. Asa ca, foarte probabil, vor tipa. Ca o modalitate de a-ti atrage atentia sau de a-si impune vointa.
Primul impuls ar fi sa tipi si tu la ei, pe principiul „castiga cel care tipa mai tare”. Insa asta nu te poate duce prea departe. Nu ai tu rezistenta la tipat pe care o au ei. Si nici lipsa lor de interes pentru consecinte. Ce poti face:

Sa eliberezi programul

Cu cat aveti un program mai relaxat, cu atat va fi mai relaxat si copilul. Lasa pe mai tarziu calatoriile dificile, cursurile speciale sau planificarea de momente iesite din comun. Poate ca suna bine din confortul de acasa, insa la fata locului se pot transforma intr-un haos.


Evita locurile linistite

Te gandesti ca este o buna idee sa mergi cu ei la o biblioteca? Sau poate ca ai vrea sa ii iei intr-un restaurant? Daca nu este conceput special pentru copii mai bine renunti. N-ai vrea ca tipetele copilului tau sa rasune in intreaga cladire linistita, mai bine sa se piarda intre tipetele altora.

Nu tipa, sopteste

Nu va functiona de fiecare data, insa poti incerca. Transforma totul intr-o joaca: cine poate vorbi din ce in ce mai incet. Uneori poate sa tipe si de fericire. Moment in care este bine sa-i atragi atentia ca o face. Este foarte probabil ca nici macar sa nu isi dea seama.

Tine copilul ocupat

Cu cat este mai ocupat, cu atat este mai linistit. Este bine sa ai la indemana jucarii, poate ceva de mancare. Sa inventezi jocuri, sa spui cantece. Poti si sa ii dai ceva de facut. Mai ales daca este ceva de „oameni mari” – de exemplu sa puna el cumparaturile in cos.

Evita sa te enervezi

Este mult mai simplu sa lucrezi asupra nervilor tai decat asupra reactiilor copilului. Sigur ca-i explici ca nu este frumos sa tipe, ca este foarte deranjant, ca exista alte moduri de exprimare, ca unele lucruri pot fi neplacute insa trebuie sa le accepte. Poti si sa-i spui ca nu discuti cu el pana cand nu foloseste un ton normal. Insa toate acestea nu vor da roade imediat. Este nevoie de o maturitate pe care copilul inca nu o are. In asteptare, diminueaza, pe cat poti, efectele negative asupra tuturor.

Photo by Ashton Bingham on Unsplash

Adauga comentarii!