Copilului de 2-4 ani ii place sa fuga de langa mine

La 2-4 ani copiiilor le place sa fuga. Fara sa tina seama de vreo restrictie si fara sa fie atenti la ce se intampla in jur. Ceea ce poate fi extrem de periculos pentru ei. Ce trebuie sa faci

Nu ii lasa in carucior fara ham de siguranta

Nu poti sa stii niciodata cand li se va parea ceva interesant si se vor hotari sa se dea jos din carucior si sa mearga in alta parte. Desigur, ai impresia ca esti in permanenta cu ochii pe ei, dar de fapt asta este imposibil – poate raspunzi la telefon, poate te uiti la ceas, poate te-a intrebat cineva ceva…


Nu ii lasa singuri nesupravegheati

Aceasta chiar nu este o varsta la care copilul sa poata sta singur. Nici nu te gandi ca te-ai putea aseza pe o banca si el isi vede de ale lui langa tine. Cel mai bun mod de a-l tine in siguranta este jucandu-te si tu cu el. Mai ales ca la aceasta varsta adora asta.

Repeta-i ce are voie si ce nu are voie sa faca

Mai ales atunci cand sunteti intr-o zona aglomerata sau daca sunt pericole in jur – o apa, masini, caini – trebuie sa ii spui ce nu poate sa faca. Si sa te tii cat mai aproape de el daca cumva i-a venit ideea sa o ia la fuga. Nu te baza pe el ca stie cand sa se opreasca sau ca mai stie sa se intoarca la tine.

Du-l in locuri in care poate fi cat mai liber

Nimic nu ii place mai mult decat sa se simta liber, asa ca alege astfel de locuri pentru plimbarile voastre. De exemplu, un parc unde vederea nu iti este obstructionata. Dar poate sa fie si o gradina ingradita.

Pedepsele nu ajuta

La aceasta varsta este foarte probabil ca copilul sa nu faca nicio legatura intre faptul ca l-ai dus acasa si faptul ca mai devreme a fugit de tine. Nici sa-l ameninti cu o pedeapsa nu va functiona ca modalitate de a-l tine in siguranta. Sa lauzi comportamentul bun ajuta, insa nu ofera vreo garantie.

Asa ca trebuie sa ai multa rabdare, vigilenta si sa te bucuri de faptul ca poti sa fii atat de aproape de copil. Pana la urma este distractiv sa te joci cu lopatica in nisip.

Photo by Stephen Andrews on Unsplash

Adauga comentarii!