Cand ar trebui sa ceri ajutorul unui psiholog pentru copilul tau

Din ce in ce mai multi adulti si-au dat seama ca este util sa apeleze la ajutorul unui psiholog pentru gestionarea problemelor pe care le au in viata de zi cu zi. In ceea ce priveste insa problemele copiilor, ne este mai greu sa ne dam seama – ar avea sau nu nevoie de ajutorul unui psiholog?

Asta nu inseamna insa ca nu exista cazuri in care chiar au nevoie, intrucat tulburari precum depresia si anxietatea sunt din ce in ce mai frecvente intre copii si adolescenti. Insa ce anume ar putea sa constituie un semnal de alarma?


Probleme in mai multe aspecte ale vietii copilului

Daca de la un timp incepi sa auzi plangeri si de la scoala, si de la alte activitati sau alte persoane cu care copilul intra in contact, atunci cel mai probabil exista o problema.

Izolare sociala

Copiii care incep sa nu mai fie atat de incantati sa interactioneze cu alti copii, care isi ocolesc chiar si prietenii, au foarte probabil o problema de anxietate / depresie.

Schimbari persistente in ceea ce priveste somnul si obiceiurile alimentare

Daca au trecut doua saptamani de cand copilul are probleme cu somnul, atunci este bine sa-l duci la un psiholog. Cum ar fi: are cosmaruri frecvente, se trezeste in timpul notii si nu mai poate adormi. Similar, si daca mananca putin este posibil ca problema sa fie alta decat ca nu ii place mancarea.

Pare sa isi faca rau singur, repetat

Copiii au un alt simt al pericolului decat adultii, insa unele actiuni par sa fie facute anume sa isi faca rau – de exemplu sa se izbeasca singur cu capul de un zid. Daca ti se pare ceva suspect din acest punct de vedere atunci nu ezita sa ceri sfatul unui psiholog.

Regresia

In mod normal regresia este vazuta ca un semn ca copilul trece prin dificultati emotionale. De exemplu, polutia nocturna, faptul ca se arata atat de inspaimantat incat nu mai vrea sa mearga la scoala, se plange frecvent de orice, are nevoie in permanenta de tine, este convins ca totul se va sfarsi rau pentru orice lucru oricat de banal.

Instinctul tau este cel mai bun indicator daca este ceva in neregula, pana la urma tu iti cunosti cel mai bine copilul. Si chiar daca a fost o falsa alarma, nu ai nimic de pierdut, pe cand daca chiar exista o problema, atunci conteaza cat de devreme se intervine.

Adauga comentarii!