Imi pot ajuta copilul sa scape de timiditate?

Timiditatea este o trasatura de caracter. Unii copii, din nastere, au predispozitia de a se simti intimidati de ceilalti oameni. La asta se pot adauga unele experiente negative, cum ar fi faptul ca alti copii, la un moment dat, au ras de ei, si timiditatea sa devina mai pronuntata.

Timiditatea poate deveni o problema in viata cuiva intrucat traim intr-o increngatura de relatii sociale. Din fericire insa, te poti educa astfel incat timiditatea sa nu te impiedice foarte tare.


Copilul invata prin exemplu

Cea mai buna modalitate de a-l invata pe copil cum sa se comporte cu alti oameni este lasandu-l sa te observe pe tine cum te comporti cu alti oameni.

Pe langa observarea directa functioneaza si sugestiile – ii spui exact ce cuvinte sa spuna si in ce situatie. Acestea sunt de ajutor pentru ca pot debloca comunicarea initiala.

Copilul poate invata sa comunice prin joaca

Daca exista situatii mai dificile carora trebuie sa le faca fata, este o buna idee sa puneti in scena inainte situatia respectiva. Sa zicem ca trebuie sa isi ceara scuze unui alt copil pe care l-a impins din greseala. Spuneti-i sa spuna exact ce cuvinte foloseste. Sau daca trebuie sa dea cuiva un cadou si este stresat ca toti ochii sunt pe el. Puteti sa spuneti explicit ce ati face voi in situatia respectiva.

Gaseste grupul in care se potriveste

Increderea in sine se construieste in timp, in cazul persoanelor timide. Il poti ajuta pe copil gasind acea activitate care il intereseaza si la care se pricepe. Si sa inceapa sa isi faca prieteni in aceasta arie in care are deja incredere in el. Iar de aici poate invata o formula pe care sa o aplice si cu alte grupuri.

Nu insista prea mult

Daca copilul are un grup de prieteni si nu are probleme la scoala sau in alte medii atunci nu insista sa isi schimbe caracterul dupa ideea pe care o ai tu despre persoana perfecta. Pentru el ar fi un proces foarte dureros. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa renunti la a mai da sfaturi de socializare, ci doar ca nu trebuie sa incerci sa le impui.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Citeste si

Tipuri de personalitate la varsta gradinitei

Prietenii imaginari

Adauga comentarii!