Cand incepe sarcina sa fie vizibila

Cel mai devreme sarcina incepe sa se vada in jur de 12 saptamani. Asta inseamna in al doilea trimestru al sarcinii.

Dar nu este la toata lumea la fel. Cel mai adesea sarcina se vede dupa saptamana 18. Sunt insa cazuri in care sarcina devine vizibila dupa saptamana 24.


Sarcina devine vizibila in momentul in care uterul se extinde si trece de osul pubian. Atata timp cat uterul ocupa numai spatiul din zona pelvisului, sarcina nu este observabila cu ochiul liber.

Care sunt motivele care duc la aceste diferente?

In cazul in care este vorba despre prima sarcina, ea se va vedea mai tarziu decat in cazul femeilor care au mai fost insarcinate inainte. La a doua sarcina muschii abdominali au fost deja intinsi in timpul primei sarcini. La fel si muschii uterului.

Uneori este posibil ca sarcina sa se vada chiar din primul trimestru. Insa burtica mai proeminenta in aceasta perioada cel mai probabil este datorata unor alte simptome asociate sarcinii, cum ar fi balonarea, constipatia.

Diferentele de vizibilitate mai pot sa fie datorate si pozitiei uterului. In cazul unui uter retrovers sarcina va fi vizibila mai tarziu decat in cazul unui uter inclinat in fata.

Burta mica este un motiv de ingrijorare?

Cat de bine este dezvoltat copilul nu este dat de marimea burtii. Asa ca daca ai fost la control medical si totul a fost in regula nu te ingrijora daca sarcina nu este inca vizibila la inceputul trimestrului doi.

Photo by John Looy on Unsplash

Adauga comentarii!