Saptamana 9 de sarcina

Iti vine sa crezi ca bebelusul tau mai are doar o saptamana pana cand iese din stadiul de embrion si trece in cel de fat? In aceasta saptamana, coada embrionara dispare complet, iar bebelusul este de marimea unei cirese sau a unui bob de strugure. Capul este mai conturat si continua sa creasca, iar lobii urechilor sunt deja vizibili.

Organele interne esentiale ale bebelusului (inima, creierul, plamanii, ficatul si rinichii) sunt deja formate intr-un stadiu incipient si isi continua dezvoltarea. Primele conexiuni neuronale s-au format in creierul bebelusului inca de saptamana trecuta, cand a facut primele miscari spontane. Saptamana asta, desi nu il simti, bebelusul se misca si isi poate indoi manutele si picioarele.


Ce alte schimbari apar la bebelus?

  • mainile si picioarele continua sa se lungeasca si se formeaza degetele de la picioare;
  • bebelusul isi poate strange pumnul;
  • lobii urechilor se contureaza;
  • inima se divide in 4 camarute (doua atrii si doi ventriculi);
  • se formeaza valvele cardiace;
  • organele sexuale externe sunt si ele formate intr-un stadiu incipient, insa nu se pot distinge deocamdata la ecografie;
  • ochii sunt formati, insa pleoapele sunt inchise si se vor deschide abia in jurul saptamanii a 27-a de sarcina;
  • placenta este dezvoltata suficient cat sa furnizeze hormoni importanti pentru sustinerea vietii micutului chirias;
  • bebelusul cantareste aproximativ 2 grame si are o lungime de 2.3 cm.

Cum te simti tu in aceasta saptamana?

Desi te-ai familiarizat cu cele mai neplacute simptome de inceput de sarcina (greturi, stari emotionale intense, oboseala, pofte si aversiuni pentru anumite alimente), parca tot nu te simti prea bine. Hainele devin din ce in ce mai stramte, sanii sunt umflati si sensibili la atingere, iti vine sa vomiti dimineata, ai tot felul de migrene si stari de somnolenta. Nevoia de a merge la baie de 100 de ori pe zi nu te paraseste nici saptamana asta si somnul tau devine mai nelinistit.

Pentru multe femei, simptomul cel mai neplacut din aceasta saptamana este oboseala. Acest simptom este specific primului trimestru de sarcina si este provocat de faptul ca organismul depune un efort suplimentar pentru a pregati tot ce este necesar pentru confortul bebelusului: construirea placentei si a lichidului amniotic, furnizarea de nutrienti si mentinerea unui nivel hormonal optim pentru sustinerea sarcinii. Din fericire, spre sfarsitul primului trimestru de sarcina, corpul se obisnuieste cu noua situatie de graviditate si senzatia de oboseala dispare. De asemenea, multe simptome de inceput de sarcina (greturi, somnolenta si stari de rau) dispar si ele.

Cum ameliorezi greturile si starile de voma?

Pentru ca bebelusul are nevoie de nutrienti importanti pentru a se dezvolta, este important sa mananci cat mai sanatos si mai simplu. Daca te straduiesti si iei mese mici si dese, eviti carbohidratii rafinati, prajeala si grasimile, greturile se vor ameliora si vei trece mai usor peste aceasta perioada.

Alimentele care pot provoca stari de rau si greturi sunt: pestele prajit cu usturoi, carnea prajita, cartofii prajiti, sarmalele, micii, mancarurile prea condimentate, hamburgerii, shaorma, icrele, alimentele prea uleioase (semintele, nucile), aripioarele picante, mezelurile grase, sunca prajita, paste cu somon si smantana, paste bolognese.

Ce alimente sa alegi? Iaurturi, branzeturi cu un continut mic de grasimi, avocado, legume preparate la aburi, fructe, compot, piureuri, supe, salate usoare, paine integrala, miere, carne slaba de pasare preparata la gratar sau in ciorbe, orez, budinca, cartofi fierti sau la cuptor, cereale integrale, biscuiti.

Ce trebuie sa faci in aceasta saptamana?

Daca inca nu ai ajuns la medic pentru o prima ecografie, este timpul sa o faci. Multe femei merg la primul consult medical in sarcina intre saptamanile 6 si 12. Medicul tau ginecolog iti va da o lista lunga cu analizele pe care trebuie sa le faci in acest stadiu al sarcinii. Nu te speria, le poti face pe toate in aceeasi zi.

Prima ecografie de sarcina se poate face inca din saptamana a 6-a si are ca rol confirmarea si localizarea sarcinii, depistarea batailor cardiace, estimarea varstei gestationale. Prima ecografie de sarcina este importanta mai ales pentru depistarea anumitor malformatii congenitale care pot fi vazute la ecograf in acest stadiu al sarcinii.

Citeste si:

Saptamana 10 de sarcina

Saptamana 8 de sarcina

Sursa foto: babycenter.com.

 

Adauga comentarii!